În primul episod al acestei mini-serii de articole am privit problema exploatării pădurilor din perspectiva efectelor imediate asupra calității vieții noastre și am încercat să explic că e practic imposibil să avem un mediu mai sănătos în orașe – acolo unde suntem majoritatea dintre noi – doar prin stoparea totală a exploatării lemnului. În al doilea episod am trecut în revistă consecințele economice negative ale unei astfel de măsuri drastice. A venit momentul să privim această idee și dintr‑o perspectivă de mai lungă durată: ar contribui stoparea exploatărilor la lupta împotriva schimbărilor climatice?
Ca să ne lămurim asupra răspunsului corect să ne amintim câteva lucruri de bază:
- schimbările climatice se produc ca urmare a unui fenomen de încălzire globală a planetei din cauza gazelor cu efect de seră, dintre care bioxidul de carbon este cel mai semnificativ
- avem nevoie de două lucruri:
- să reducem emisiile de CO2
- să absorbim și să stocăm cât mai mult din excedentul de CO2 din atmosferă
Să începem cu al doilea obiectiv: cum absorbim CO2 din atmosferă? Mama natură a rezolvat deja problema asta. Procesul de fotosinteză exact asta face: consumă bioxid de carbon și apă, folosește energia solară și produce biomasă (lemn, frunze etc) și oxigen. În pădure asta înseamnă că arborii cresc și produc lemn. Cu cât mai mult lemn, cu atât mai mult carbon luat din atmosferă.
Dar pădurea nu doar consumă bioxid de carbon, ci și emană. Frunzele moarte din fiecare toamnă, lemnul care cade la pământ, vegetația care în fiecare toamnă moare și se descompune, toate sunt emisii de CO2, dar sunt mult mai mici decât acumularea anuală. De la o vârstă încolo însă, când pădurea îmbătrânește, arborii bătrâni și mari încep să cadă și să se descompună, iar emisiile ajung să se apropie de valoarea acumulărilor. Pădurea bătrână are o balanță de carbon mai aproape de zero: absoarbe carbon mai puțin, și emite destul de mult. Am simplificat întregul fenomen, dar v‑am dat o imagine apropiată de realitate și a vă face să înțelegeți că o pădure bătrână nu este cea mai bună metodă de a absorbi rapid bioxid de carbon.
Dimpotrivă, o pădure tânără acumulează foarte mult CO2 pe care îl stochează apoi în trunchiuri, rădăcini și crengi sub formă de lemn. Asta înseamnă că, pentru a absorbi CO2 din atmosferă, nu de mai multe păduri bătrâne avem nevoie, ci de păduri tinere.
Concluzia nu este că trebuie să tăiem toate pădurile bătrâne ca să pornim unele tinere și să acumulăm mai mult CO2 din atmosferă. Pădurile bătrâne au și alte roluri, la fel de importante, legate de floră și faună, de echilibrul ecosistemelor naturale etc. Tot ce spun aici este că avem nevoie și de păduri tinere ca să absorbim CO2 și că asta se poate face numai dacă exploatăm lemnul, rațional și sustenabil.
Dar, să ne înțelegem: simpla exploatare a pădurilor nu rezolvă problema în totalitate, căci mai e și celălalt aspect al său, respectiv reducerea emisiilor de CO2. Aici nu vă voi ține o dizertație despre ce putem face fiecare dintre noi prin schimbarea obiceiurilor noastre (renunțarea la plastic, colectare selectivă a deșeurilor, reciclare, eficiență energetică etc), dar am să vă reamintesc că suntem foarte deficitari la aceste aspecte.
Să vedem însă ce se poate face pentru acest obiectiv din perspectiva lemnului. E destul de simplu și de logic: trebuie să trimitem cât mai puțin CO2 stocat în lemn înapoi în atmosferă. Să reducem consumul de lemn de foc, să reciclăm hârtia și cartonul. Să favorizăm utilizarea lemnului în obiecte de folosință îndelungată, cum ar fi construcțiile din lemn, mobilier din lemn cât mai puțin prelucrat șamd. În acest fel CO2 care s‑a acumulat în lemn nu se întoarce imediat în atmosferă, ci rămâne stocat lung timp în obiecte utile.
Altfel spus: vă îngrijorează schimbările climatice? Atunci:
- Să promovăm un program național de încurajare și susținere a construcțiilor din lemn. De ce turnăm atâtea betoane, când știm că fabricarea betonului generează un volum foarte mare de CO2?
- Să favorizăm utilizarea oriunde e posibil a obiectelor făcute din lemn. Pentru că altfel înlocuitorul lemnului este întotdeauna plasticul.
- Să milităm pentru introducerea unor sisteme de ardere a lemnului cu randament ridicat, în loc de godine și sobe strămoșești din lut, ca să fie nevoie de mai puțin lemn pentru încălzirea gospodăriilor.
- Să gândim un program național de îmbunătățire a eficienței energetice a caselor românilor, ca să nu se mai piardă energia din cauza proastei izolații termice.
- Să găsim o soluție ca să nu se mai ardem lemn verde, exploatat toamna și ars iarna, ci să trecem la peleți cu putere calorică mare. Așa vom reduce poluarea pe care o producem și vom contribui cu adevărat la lupta împotriva schimbărilor climatice.
La final, să recapitulăm:
- exploatarea pădurilor ne ajută să încetinim procesul de încălzire globală dacă este făcută rațional și sustenabil (și legal, bineînțeles), pentru că generează păduri noi și tinere care absorb rapid CO2 din atmosferă
- utilizarea pe scară largă a lemnului în obiecte de folosință îndelungată ne ajută să scădem emisiile de CO2 pe care am reușit să‑l absorbim prin păduri și creează posibilitatea de a exploata altele pentru a continua procesul de acumulare rapidă
- utilizarea tehnologiilor moderne de obținere a energiei ne ajută să scădem emisiile de CO2, micșorând cantitatea de lemn pe care o ardem
* * *
Aveam de gând să închei cu acest episod seria de articole despre exploatarea pădurilor. Mi-am dat seama însă că mai există o perspectivă care trebuie analizată: cea politică. O las pentru al patrulea episod.
4 comentarii
De 30 ani tot vb sa oprim taierea padurilor dar in zadar !!!! Ce trebuie sa facem sa se stopeze taierea ! Stop defriserilor !
Daca aveti energie si posibilitati sa reluati seriile de articole chiar daca in prezent nu se remarca interes pe aceasta tematica. Macar cinci minute de silvicultura pe saptamana, o emisiune tv cu o idee semnificativa conturata de imagini la care auditoriu este mai receptiv.
Sa Auda toti postacii despre defrisari,despre padure.
Agoston Dinu, chiar nu intelegi ca mitul defrisarilor masive este fals? Pune mana si documenteaza-te, nu gandi visceral