Probabil că cei mai mulți nu știu că România e pe cale să-și îmbogățească catalogul de păduri virgine și cvasivirgine cu încă 4.000 de hectare. Și probabil că și mai puțini își imaginează cine a identificat și propus aceste păduri pentru includerea în catalog. Nu e vreun ONG. Nu sunt ăia care se bat cu pumnul în piept de dimineață până seara că apără pădurile. Ei nu cheltuie timp și bani ca să facă identificări, ei sunt ocupați să-și facă imagine din care să iasă bani. Astea 4.000 de hectare sunt identificate și propuse de Romsilva. Acum documentele sunt la minister și e doar o chestiune de timp ca să fie puse în catalog. Se va întâmpla în curând, cu siguranță.
România ajunge la 16.000 de hectare, la o suprafață de păduri de 6 milioane de hectare. O fi mult, o fi puțin? În Europa, următoarea țară ca suprafață de păduri virgine e Franța cu 11.000 hectare dintr‑o suprafață totală de 24 de milioane de hectare. Comparativ noi avem identificate de șase ori mai multe păduri virgine la mia de hectare de pădure. Și vom mai găsi și altele, veți vedea. Tot în pădurile de stat, fiți siguri.
Și vreți să vă mai spun ceva? De curând România a inclus păduri în patrimoniul UNESCO. Ați citit precis în presă despre asta. Cine credeți că e administratorul acestor păduri? Exact, ați ghicit! Din nou statul, prin Romsilva. Și, să vezi comédie, o parte din pădurile incluse în patrimoniu nu sunt virgine. Sunt de-alea create de om. Adică de silvicultori. Pentru că silvicultorii români sunt capabili – atunci când vor – să creeze păduri valoroase care devin patrimoniu mondial.
Așadar nu tot ce face Romsilva e negru. Și, dacă nu le recunoaștem meritele atunci când e cazul, nu avem nici o șansă ca ei să înceapă să-și recunoască greșelile și defectele.