E o adevărată bulibășeală pe internet în legătură cu Inspectorul Pădurilor. Ministerul pădurilor și apelor a anunțat nereguli ale contractului cu Indaco și intenția de a închide temporar aplicația până la clarificarea lucrurilor. Lumea a reacționat, acuzând PSD că vrea să ascundă furturile de lemn și arătând cu degetul spre minister. Ministerul se apără și zice că nu asta intenționează. Care e adevărul, de fapt?
Adevărul e că sub numele de Inspectorul Pădurilor există două produse informatice diferite, care n‑au mare legătură unul cu celălalt din punct de vedere funcțional cu excepția sursei de date. Primul produs este aplicația de mobil, pe care mulți au instalat‑o pe telefonul propriu si care permite verificarea în timp real a transporturilor de lemn. Cel de-al doilea produs, numit la fel în mod nu foarte inspirat, este un portal web pe care oricine îl poate accesa la adresa www.inspectorulpadurilor.ro. Acolo e o hartă a României și informații despre multe alte aspecte: actele de punere în valoare (adică parchetele de exploatare legale), avizele de transport lemn eliberate în timp real, delimitarea zonelor de protecție strictă și integrală (unde nu e permisă legal exploatarea) și delimitarea pădurilor PIN MATRA (așa numitele păduri virgine, despre care se tot vorbește).
Ce au în comun aceste două aplicații? Întâmplarea face să știu destul de multe despre subiectul ăsta, pentru că am contribuit și eu la realizarea aplicației de mobil. Ambele aplicații, și cea de mobil, și portalul, trag date din sistemul de urmărire a circulației lemnului (numit SUMAL) acolo unde se înregistrează toate parchetele de exploatare și de unde se dau coduri unice pentru toate avizele de transport de lemn din România. Dar, tehnic vorbind, dacă închizi una dintre aplicații, cealaltă continuă să funcționeze fără nici o problemă.
Acuma hai să clarificăm lucrurile: aplicația de mobil n‑are nici o treabă, e live, funcționează și nimeni nu se leagă de ea. În continuare se pot verifica transporturile de lemn ca și până acum. Discuția cu închiderea temporară se referă la portalul web www.inspectorulpadurilor.ro, asupra căruia ministerul zice că există ceva probleme contractuale cu Indaco. Nu știu care e situația, așa că nu mă pronunț. Dar, repet ca să fie clar, închiderea portalului nu afectează tehnic deloc aplicația de mobil.
Asta nu înseamnă că portalul nu e util. Ba din contra. Și sper că problemele contractuale se vor lămuri repede, iar portalul va ramâne disponibil. Pentru că e un mare pas înainte în transparentizarea circulației lemnului în România și este singurul instrument care dă o imagine de ansamblu a exploatării și mișcării lemnului. Plus că ne permite să observăm dacă există vreun parchet de exploatare în zonele de protecție integrală sau strictă din parcurile naționale și naturale. Adică dacă se respectă legea.
Apropo, deocamdată portalul nu e închis, funcționează bine mersi aici. Iar aplicația de mobil o poți descărca de aici.
Update:
Sesizez totuși o incoerență logică a ministerului pe portalul Inspectorul Pădurilor. Oficial, ministerul spune că studiul PIN MATRA referitor la pădurile virgine nu are validitate legală pentru că el nu există ca document formal în nici o instituție a statului. Cu toate astea delimitările de suprafețe de fond forestier propuse de acest studiu apar pe portal, ca și cum ar fi o informație oficială. Care e până la urmă poziția ministerului: există sau nu studiul ăsta? Cred că e un subiect de clarificat. Urgent.
Un comentariu
Multumim Bogdan pentru interventie. Problema asta a ramas deschisa de foarte mult timp. Ceea ce nu inteleg este de ce oamenii – si oficialii in aceeasi masura – se mai leata de PIN MATRA cand avem catalogul padurilor virgine, care a pornit de la PIN MATRA. In alta ordine de idei, dar tot in aceeasi zona: am inpresia, ce mi‑a fost confirmata in cateva discutii informale – ca pe termen lung vom avea 3 categorii de paduri: 1) paduri virgine (fara management), 2) paduri in situri Natura 2000 care includ zone de protectie si zone de dezvoltare, in care avem interventii care nu afecteaza starea favorabila de conservare si paduri 100% de productie, de la care nici macar nu vom avea pretentia sa fie naturale, ca tip de padure – adica pot fi si plantatii, bine-mersi.