Ce-ar fi dacă ai deveni cel mai cinstit pădurar din România? Da, da, cu tine vorbesc, tu care spui că te doare sufletul de pădurile noastre care dispar într-un ritm nebun de 3 hectare pe oră. Tu care de fiecare dată când dai pe internet de un articol despre niște defrișări sau lemn furat, dai like și share și ne îndemni pe toți ceilalți să semnăm petiții care opresc jaful din păduri. Pentru că ție îți pasă. Mai mult decât celorlalți. Și cine ar fi mai potrivit să apere pădurea decât cei ce‑o iubesc?
Știu, o să spui că ai altă profesie, că locuiești într-un oraș, destul de departe de pădure și că nu poți să devii peste noapte pădurar. Dar nu ți-ar plăcea măcar să te închipui în postura asta de vrednic protector al naturii? Fac pariu că da. Și de aia m‑am gândit să te invit într‑o călătorie imaginară în timp, într-un viitor închipuit în care tu devii cel mai cinstit pădurar din România. Ești gata? Hai să mergem.
Mai întâi trebuie să te angajezi. Să zicem că există un post liber, că ai calificările necesare și ai câștigat concursul de angajare. Ai să mergi la ocolul silvic să semnezi actele de angajare și așa afli că vei avea un salariu de 1400 de lei pe lună, că o să primești uniformă de serviciu după ce va fi comandată pe măsura ta, că ai și niște echipament în dotare și un sediu de canton unde poți să locuiești împreună cu familia ta. Tot ce trebuie să faci e să te prezinți la post, să iei în primire pădurea de care vei fi răspunzător și să știi că de aici înainte orice pagubă se va găsi în ea tu vei fi cel care va plăti. Pentru că tu trebuie s‑o păzești precum cel mai cinstit pădurar din România.
Prima decizie grea e să te hotărăști unde să locuiești. Sigur, ai primit un sediu de canton, dar e cam într‑o margine de cătun, mai degrabă în pădure decât în sat și soția cam strâmbă din nas la ideea de a trăi așa de izolați. Cum o să se ducă copiii la școală, cale de mulți kilometri? Și, dacă are nevoie de ceva, cine se duce tocmai în centrul comunei la prăvălie? La canton n‑ai nici internet, nici cablu TV, uneori se mai întrerupe și curentul – copiii sunt nemulțumiți. Nu mai bine o să locuiți în comună? E drept, o să fii mai departe de pădure și va trebui să bați o mulțime de drum până la canton, dar familia e cea mai importantă, nu‑i așa? Și cu toate greutățile astea ești sigur că tot ai să fii cel mai cinstit pădurar din România.
Când iei în primire gestiunea trebuie să fii cu mare băgare de seamă să nu existe niscai pagube ascunse. Dacă nu le observi acum, tu vei fi cel bun de plată. Caști ochii cât cepele și încerci să-ți cunoști cantonul: pe unde sunt satele, unde e lumea mai săracă și mai tentată să fure, pe unde sunt comunități de romi, ce drumuri de acces sunt în pădure și pe unde ar putea fi furat lemnul. Destul de repede realizezi că va fi foarte greu să păzești de hoți, pentru că atunci când ești într-un capăt al cantonului te fură în celălalt și invers. Iar despre poliție ai auzit deja niște zvonuri că sunt cam prieteni cu ăia despre care se spune că fură. Să te lupți singur cu hoții, nici vorbă, ai auzit deja de toate cazurile alea cu pădurari bătuți cu parul și băgați în spital. Ai nevoie de niște ajutoare, niște ochi și urechi în plus ca să poți să fii cel mai cinstit pădurar din România.
Toată lumea te sfătuiește să-ți faci niște prieteni prin fiecare margine de sat din jurul cantonului, dintre cei care văd cine intră și cine iese din pădure. Numai că prietenii ăștia nu se câștigă doar cu vorba bună, așteaptă și ei să fie răsplătiți pentru fidelitate cu niscai lemne gratis. Și tu știi că din 1400 de lei pe lună, cu soție și doi copii acasă, nu prea îți permiți să le plătești din banii tăi. Nu rămâne decât soluția să le “faci rost” de niște lemne. Și te gândești că nu e prea corect asta, dar scopul e unul bun – tai vreo doi-trei arbori ca să poți să‑i păzești pe toți ceilalți. În fond ăsta e scopul principal, motivul pentru care vrei să fii cel mai cinstit pădurar din România.
Zilele trec, tu patrulezi prin canton și te strădui să-ți faci lucrările la timp, dar ești mai mult plecat de acasă, iar banii din salariu nu‑s prea mulți. Pe masă nu ai în fiecare zi chiar așa o abundență, iar copiilor le-ar mai trebui rechizite și încălțări și haine, pentru că cresc – deh! ce să‑i faci! Și într‑o zi ajungi la marginea dinspre munte a cantonului, acolo unde sunt niște stâni care pășunează și dai peste vaci, capre sau oi care s‑au răsfirat prin pădure și distrug puieți și vegetație forestieră. Dai fuga la cioban să‑i arzi o amendă, dar el te îmbie cu un miel și un darab de caș ca să uiți de contravenții. Tare ți-ar fi bune astea pentru familia de acasă. Și-ți spui că și-așa ăștia iar or să bage oile în pădure după ce pleci tu, măcar să te alegi cu ceva din asta, că doar n‑o să stai toată ziua să păzești stânile. Și până la urmă chiar dacă într‑o margine de pădure pășunează niște vite nu înseamnă că nu mai ești cel mai cinstit pădurar din România.
Zilele iar trec și, cu tot ajutorul pe care îl primești de la “prietenii” tăi, câteva furturi tot s‑au mai întâmplat. N‑ai prins hoții, așa că ești bun de plată. Iar banii se scad tot din salariul ăla de 1400 de lei. Scrâșnești din dinți și înjuri: cum dracu’ să păzești atâta pădure și să fii peste tot de dimineața până seara, fără pauză? N‑ai ce să faci, așa e regula, dai banii și gata. Și te gândești la ce ți-au spus pădurarii ceilalți, despre cum poți să “faci rost” de niște lemn în plus la următoarea exploatare forestieră din cantonul tău. Tot ce trebuie să faci este să măsori tu diametrele arborilor în timp ce inginerul conduce marcarea și notează în carnetul de inventariere – din când în când te faci că greșești diametrul cu câțiva centimetri în minus față de realitate, atunci când nimeni nu e prea atent. O să ai în pădure niște lemn marcat legal, dar mai mult decât figurează pe hârtie. Iar diferența, pe care o estimezi din ochi, o s‑o negociezi cu maistrul de exploatare și o s‑o dați pe din două. Și uite așa compensezi pagubele astea nedrepte, pe care le plătești din buzunar tocmai tu, care ești cel mai cinstit pădurar din România.
Și, dacă tot ai învățat cum să faci rost de lemn așa zis legal, acum ai să știi și cum să rezolvi problema cu lucrările silvice pe care trebuie să le faci. Că, ale naibii lucrări, pică exact când lumea are treabă la câmp și nu vine nimeni să te ajute la plantări, la descopleșiri, la degajări și altele asemenea. Dar dacă le promiți niște lemne, oamenii își schimbă gândurile și vin să dea o mână de ajutor. Iar în mintea ta e tot mai puțin grav faptul că ai înșelat statul de câteva zeci de metri cubi de lemn, atâta vreme cât faci lucrările astea importante care te fac să fii cel mai cinstit pădurar din România.
Timpul trece iute și nici nu-ți dai seama când te-ai învățat cu aceste mici “aranjamente”, care în fiecare zi au devenit un pic mai mari. Și poate că vreun șef de la ocol ori chiar mai de sus te‑a prins cu mâța‑n sac, dar nu te‑a dat în vileag. În schimb ți‑a cerut să mai faci câteva “treburi” din care să beneficieze și el, că și lui îi e greu cu salariul, are și el copii la facultate care cheltuiesc o grămadă de bani. Și n‑ai ce să faci, ai intrat în hora asta, trebuie s‑o joci. Tot el ți‑a și explicat că, chiar dacă paguba pe care o vei avea e foarte mare și vei fi dat afară, poți să dai în judecată ocolul silvic și să demonstrezi că nu se poate să ai o gestiune deschisă, fără lacăte și chei, 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână. Pentru că așa ceva nu poate fi păzit. Toate instanțele au dat până acum dreptate pădurarilor și au obligat ocoalele silvice să‑i angajeze la loc. Așa că nu trebuie să te temi pentru postul tău. Important e că-ți faci meseria, că încă este pădure în cantonul tău și lucrările – cel puțin pe hârtie – sunt toate raportate ca îndeplinite. În fond, îți spui tu, asta înseamnă să fii cel mai cinstit pădurar din România.
Vor trece anii și într‑o zi ai să ajungi la pensie și-ai să te retragi la casa pe care ți-ai făcut‑o, să te bucuri că ți-ai chivernisit copiii la oraș și că ai de toate. Ai să fii mulțumit de tine, ca de un bun profesionist care și‑a făcut datoria întotdeauna și – când cineva te va întreba dacă ai inima curată – o să spui că ai făcut tot ce ai putut în circumstanțele date și că n‑ai nimic să-ți reproșezi. Pentru că nu puteai să schimbi lumea de unul singur.
Numai că, preocupat să-ți găsești scuze, ai să uiți poate că ai pornit la drum în meseria asta ca să fii cel mai cinstit pădurar din România.
* * *
Acest text nu este o tentativă de găsi scuze pentru compromisurile pe care unii le fac în meseria de silvicultor. Este doar un tablou simplu, dar realist, al meseriei de pădurar. Analizate mai atent, lucrurile sunt mult mai complicate și mai subtile. Dar e bine ca atunci când îi judecăm pe alții să știm câte ceva despre ei. Și despre lumea în care cu toții trăim. Căci lemnele nu se fură pentru că hoții sunt bolnavi de cleptomanie. Se fură pentru că mulți dintre noi, poate chiar tu care citești aceste rânduri, suntem dispuși să îl cumpărăm fără să ne întrebăm de unde e.
11 comentarii
Parca simt o durere când vad păduri fara copaci si munți cheliți! Este o crima ca nu se sistează taierea in neștire a pădurilor!
Ați uitat sa spuneți și de benzina și atenția pt inspectorii itrsv care mai omoară 2–3 arbori.
Nu e loc pentru câte ar fi de spus. De aia am menționat la final că lucrurile sunt mai complicate și mai subtile în realitate.
IDIOTOTI GASESTI CINSTITI SANT PUTINI
Paduriile trebe taiate si replantate, incat scade valoarea lemnului un pom care se strica si traieste mai mult de 100 de ani nu mai este bun nici pentru oxigen.. nu va mai plangeti atat.. nu este exact ceea ce credeti.. aberatii
La mulți ani, doamnelor! Citirăți articolul? Nu cred!
Bravo. Si eu sunt padurar dar totusi cam mult 1400 ron . Eu cu maririle de acum cu tot si am 1200. Si canton de peste 1000 ha . asta e Romania .… Esti obligat sa te descurci daca nu ramai si fara salar…
99% adevar .numai ca nu am reusit sa ajung la pensie.am fost doar 15 ani padurar.
Dc unul din interior ne spune ca in acest sistem esti obligat sa fii corupt ca sa rezisti, n‑avem decat sa‑l credem.
Dacă îti place această meserie si o faci cu drag poti fi cinstit chiar dacă cei din jurul tău sunt niste hieneeee
Cred ca in Romania este foarte greu sa ramai cinstit, eforturile sunt foarte mari. Dar sa fii tu singurul cinstit intr‑o multime de oameni…Articolul e scris interesant, cu siguranta sunt foarte multe obligatii si cheltuieli personale in interes de serviciu, dar ce face Politia? De ce nu cerceteaza situatia, daca ar scutura un pic sistemul, pe baietii Mari, atunci obligatiile ar fi mai putine si padurarul ar fi mai … cinstit.