Nu foarte multă lume a observat că recentele modificări ale codului silvic au introdus o mică schimbare, aparent insignifiantă, referitoare la veniturile Romsilva. Pe lângă lista de posibile surse de venit – care cuprindea în general activități comerciale, prestări de servicii și compensații – a fost introdusă posiilitatea de alocare de sume din bugetul de stat. Deși n‑ai zice la prima vedere, acest detaliu mărunt deschide o întreagă paletă de posibile discuții și evoluții ulterioare. Pentru că relația acestei regii cu ministerul mediului și cu societatea în general se nuanțează în mod semnificativ. S‑ar putea ca puțini să realizeze asta, acum. Treptat, va deveni din ce în ce mai vizibilă această schimbare.
Conform actului normativ de organizare, Romsilva este o regie autonomă. Autonomia nu se referă la abilitatea de a decide asupra pădurii de stat, ci la autonomia financiară. Logica de înființare a acestei regii a fost aceea de a finanța costurile de administrare din veniturile comerciale realizate din vânzarea lemnului. Ba chiar se poate afirma că silvicultorii din regie au fost întotdeauna mândri că nu stau cu mâna întinsă către bugetul statului, ci realizează venituri frumoase și dau și statului un profit consistent. Nimic mai adevărat. Doar că, așa cum se întâmplă întotdeauna când nu ai mecanisme de control bine gândite, accesul direct la veniturile din comercializarea lemnului conduce la inevitabile consecințe negative. Somnul rațiunii naște monștri.
Prima consecință negativă este absența unui mecanism de control asupra cifrei de personal. Deși fondul forestier administrat de regie a scăzut de la 6 la 3 milioane ha, personalul nu a scăzut deloc. Romsilva avea acum 20 de ani peste 16 mii de angajați și la fel are și acum. De ce? Pentru că se poate, de vreme ce ai veniturile din comercializarea lemnului pe mână și poți să-ți tai o felie oricât de groasă din ele pentru a plăti salarii. Astăzi peste jumătate din costurile regiei sunt salariile angajaților. Iar acest acces discreționar la fonduri pentru salarii a dus la rândul lui la altă nedorită evoluție: lipsa oricăror preocupări pentru performanța muncii. În Romsilva gradațiile și creșterile salariale vin ca o consecință a trecerii timpului, nu a meritelor profesionale. Angajații nu sunt stimulați în nici un fel să performeze mai bine pentru că este loc pentru toată lumea și sunt mereu bani pentru creșteri salariale. Sau, mai bine zis, erau bani.
A doua consecință negativă a fost concentrarea atenției spre comercializarea lemnului. Dacă aceste venituri sunt cele care-ți plătesc salariul, atunci când mergi în pădure să faci marcare pentru exploatare te uiți după bani. Pe care arbori să‑i marchezi ca să aibă valoare lemnul, deci să încasezi o sumă mai mare? Știu sigur că inginerii din regie ar sări să-mi spună că normele tehnice explică cum trebuie făcută marcarea și că nu am dreptate. Dar dacă sunt așa de convinși că eu n‑am dreptate când afirm că sunt mânați de criterii financiare, îi invit să mergem pe teren la câteva marcări de succesive sau progresive și să vedem cum arată lucrurile în realitate. Silvicultorii și-au însușit parțial o atitudine de samsar de lemne, care adesea uită că e administrator al unui ecosistem forestier.
Însă nimic nu durează la nesfârșit. Piața lemnului în continuă scădere din ultimii ani, peste care au venit și efectele economice ale crizei Covid, au dus Romsilva în fața colapsului financiar pentru prima oară în existența ei. Nu sunt bani suficienți nici ca să plătească salariile în fiecare lună. Creditele bancare se acumulează, nu poți să plătești salarii la nesfârșit din împrumuturi. Pentru prima oară se vorbește în Romsilva de reducerea personalului, doar că, pentru că nu au făcut‑o în mod conștient și organizat când ar fi trebuit, trebuie să o facă acum pe fugă și într-un mod mult mai dureros. Sindicatul regiei, care s‑a specializat în obținerea de noi și noi avantaje pentru personal fără a se preocupa de calitatea profesională și îmbătrânirea acestuia, a început să strige după ajutor către bugetul statului.
Și iată că acest ajutor vine. Veniturile regiei pot fi completate cu alocații de la bugetul de stat. Silvicultorii vor fi, măcar în parte, bugetari. Mai putem vorbi de autonomie financiară? Nu. Dacă nu mai vorbim de autonomie financiară, ci trăiești și din banii pe care ți‑i dă guvernul (deci societatea), nu e logic să aibă și alții ceva de spus despre salariile pe care le primești? Despre câți angajați ai? Deocamdată nimeni nu vorbește despre asta. Dar nu va trece mult timp până când aceste întrebări vor apare.
Vestea bună este că există soluții rezonabile, nu e dracul chiar așa de negru, însă nu poate fi în nici un caz vorba de perpetuarea modelului actual. Aceste soluții trebuie aplicate cât mai curând, pe baza unui plan inteligent, în așa fel încât toți cei disponibilizați să-și găsească o rezolvare rezonabilă pentru locurile lor de muncă, iar administrarea pădurii de stat să continuie fără consecințe grave. Deocamdată însă, din păcate, nimeni nu pare să se gândească la soluții pe termen lung, ci la peticirea grăbită a codului silvic.
Un comentariu
Este vorba despre banii de salarii deci. Bineinteles ca in materie de personal, la ROMSILVA este o situatie anacronica, ce nu se regaseste in nici o structura de stat din tarile Europei civilizate.
Calcul simplu:
1. Sa zicem circa 1000 de soferi!?
2.Sa mai adaogam circa 500 de secretare!?
3.Sa luam in calcul peste 1000 de nepoti, nepoate, cumnati, cumnate si alte rubedenii, cu studii de alta specialitate decat silvica, pititi prin tot felul de posturi caldute, prin servicii in care nu fac niciun “serviciu” (a se citi nu fac nimic pentru ca n‑au nimic de facut).
Pe de alta parte, daca vorbim despre situatia financiara precara in care se gaseste ROMSILVA, trebuie sa vorbim si despre “gaurile negre” pe care le-au creat niste “specialisti” in drenat bani spre buzunarele proprii. Vezi modul in care functioneaza Complex Silva. Vezi investitii stiintifico-fantastice, de milioane de euro, gen “fabrica de puieti” de la Bistrita, vezi achizitiile succesive de masini, vezi banii “ingropati” cu mare mestesug in drumurile forestiere, vezi “cascadoriile” facute in general cu achizitiile de bunuri si servicii si, se poate continua. In ipoteza ca toate aceste “minunate lucruri” insirate mai sus ar disparea, incepand cu toti acesti angajati de prisos si terminand cu hotiile celelalte, regia ar avea o situatie financiara de invidiat si, am curajul sa spun, ar putea asigura drepturi salariale chiar mai mari, pana si in actuala situatie de criza…