Există o dezbatere tot mai acută în societate despre ce este mai important: dreptul de proprietate asupra pădurii sau respectul față de mediu? Sau, mai simplu spus, există niște argumente atât de puternice legate de nevoile societății în general încât putem știrbi dreptul de uzufruct al proprietarului de păduri? Putem să îi limităm beneficiile de pe proprietatea sa în numele unui bine mai important, global? Îți propun să intrăm împreună în câteva detalii care ar putea să ajute la lămurirea acestui subiect.
Mai întâi să clarificăm un pic cum au evoluat istoric lucrurile. Înainte de a inventa oțelul și betonul, oamenii construiau aproape totul din lemn și piatră. Consumul de lemn per individ era cu siguranță destul de mare, dacă la construcții mai adăugăm multe dintre obiectele de uz casnic, de la linguri, străchini și covate până la cozi de unelte, căruțe și războaie de țesut. În plus, pentru că petrolul și gazul au apărut recent în istoria omenirii, multă vreme oamenii au produs căldura necesară hranei și încălzirii prin arderea lemnului. Deci consumul de lemn nu este o noutate recentă. Societatea umană datorează foarte mult lemnului ca material de construcție și ca sursă de energie. Iar proprietarii de pădure, oricare au fost ei, nu au fost niciodată admonestați pentru faptul că exploatau lemnul în scop comercial. Dimpotrivă.
Pe urmă, istoric vorbind, omenirea a evoluat. Sau așa ne place să spunem. Am descoperit petrolul, gazele naturale, motorul, cimentul, curentul electric și lumea a început să se transforme. Nu am mai avut nevoie de lemn în așa mare măsură, nici în construcții, nici ca sursă de energie. Viața a devenit mai ușoară, confortul fiecărui individ a crescut. Ne-am înmulțit. Un miliard, două, acum șapte. Mai mult petrol, mai mult ciment, mai multe motoare, mai multă energie electrică. Consumul de lemn per individ a scăzut față de epoca anterioară, dar pentru că ne-am multiplicat cu mare viteză, consumul în cifre absolute a crescut totuși. Planeta a început să resimtă efectele acestei dezvoltări accelerate.
Și am început să constatăm că avem efecte negative. Că apar schimbări ale climei care ne afectează și nu ne prea place, pentru că ne-am obișnuit să avem o viață liniștită. Nu vrem caniculă vara, ariditate, furtuni violente și inundații. Nu vrem aer poluat sau ghețari arctici care se topesc. Vrem confort fizic și psihic. Așa că am început să căutăm vinovații pentru aceste necazuri. Și brusc am realizat că exploatarea pădurilor trebuie să fie una dintre cauzele care ne afectează pe toți. Deci trebuie să interzicem proprietarilor privați să mai taie pentru că binele colectiv e mai important, nu‑i așa?
Dar întrebarea la care nu am răspuns încă este: cine e de vină pentru toate efectele negative la nivel climatic? Cine produce poluarea? Doar proprietarul privat de pădure și de aceea el trebuie să plătească pentru consecințe? Sau vina o purtăm noi toți, mai ales cei care trăim în orașe, care vrem asfalt și clădiri din beton, aer condiționat și mașină în fața casei, ambalaje din plastic și gaz pentru centrala termică? Nu cumva vina este mai ales a noastră? Nu cumva trebuie să plătim toți acest preț?
Dreptul la un mediu sănătos este foarte important. Ar trebui să îl luăm mult mai în serios. Și pentru fiecare dintre noi contribuim la problemă, primul lucru la care ne-am putea gândi este cum să reducem fiecare dintre noi impactul negativ asupra mediului în care trăim. Dar pentru că asta nu e de ajuns, din păcate, trebuie să mai cerem și unele sacrificii din partea celor care sunt proprietari privați de păduri: să protejeze anumite suprafețe, să se abțină de la exploatarea lemnului în anumite zone. Și pentru că știm că nu e doar vina lor că am ajuns în situația de acum, trebuie să le spunem:
Respectăm dreptul vostru de proprietate și pentru că vă cerem aceste sacrificii, uite, ăștia sunt banii pe care vi‑i plătim că să vă despăgubim și să ne asumăm partea noastră de vină.
Și uite așa putem să respectăm și dreptul de proprietate și dreptul la un mediu sănătos, pentru că ambele sunt egal importante și tocmai de aceea au fost puse în legile fundamentale ale oricărui stat civilizat. Tot ce mai rămâne este să facem niște calcule: cât vrem să protejăm și de câți bani e nevoie pentru compensații.