Subiectul pădurilor virgine din România a făcut deja înconjurul Europei. Au venit fel și fel de cercetători și specialiști care au decretat cu mare pompă că aici avem suprafețe imense de păduri nemaipomenite și extraordinare, care trebuie toate protejate de îndată pentru că sunt foarte importante pentru întreaga umanitate. Mie mi-ar fi plăcut să‑i aud și cum calculează sumele de bani pe care ni le vor da ca să facem sacrificiul ăsta, în timp ce în țările lor ei exploatează fără jenă lemnul și fac afaceri cu el. Dar probabil că nu înțeleg eu beneficiile fenomenale pe care doar noi, românii, le vom avea dacă ne oprim exploatarea lemnului.
Primul pas a fost faimosul studiu PIN-MATRA care a decretat că avem 300.000 de hectare de păduri virgine. O societate foarte regală din Olanda ne‑a spus asta, alături de un vrednic cercetător de-al nostru, neaoș carpatin. Desigur, trebuie să‑i credem pe olandezi pentru că ei sunt mari specialiști mondiali în păduri virgine. Dacă nu mă credeți, mergeți în Olanda și peste tot veți vedea numai și numai păduri virgine. Un singur lucru mă nedumerește, totuși. Vajnicul nostru cercetător care a descoperit mulțimea de hectare de păduri virgine este astăzi consilier al ministrului. Deci omul care știe unde sunt aceste nestemate ale naturii e la butoane. Și totuși s‑au scos la licitație pentru studii de fundamentare doar 39.865 ha. Sunt 30.000 ha deja identificate, incluse în catalog. De ce nu ne apucăm și de restul de 230.000 ha? Ce ne reține?
O parte din ONG-uri, cele care trăiesc din scandalurile legate de păduri, au lucrat intens în ultimii ani la confuzarea opiniei publice. Trebuie să recunosc că au făcut o treabă foarte bună. Acum mulți români amestecă în mintea lor pădurile virgine cu cele seculare, cu cele naturale și cu cele primare. Nimeni nu pricepe nimic, dar tuturor le e clar că trebuie protejate. Toate. De ce? Pentru că. Ca să nu vă las în ceață, adaug o diagramă care explică diferențele dintre acești termeni și ilustrează proporțiile din realitate. Nu am pretenția că sunt foarte exacte, dar nici prea departe de adevăr nu sunt.
Analizând această imagine oricine ar putea înțelege de ce un specialist se enervează când termenii sunt folosiți alandala. Practic, nu se mai știe despre ce se vorbește. Probabil că asta e și intenția celor care orchestrează această beție de termeni: confuzia generală.
Următorul pas al basmului cu nesfârșitele păduri virgine ale României a fost studiul Primofaro. Probabil că au simțit unii că povestea cu PIN-MATRA e un fel de ciorbă reîncălzită și s‑au gândit să pună de o tocană nouă. Nu mai insist asupra acestui așa-zis studiu, am făcut‑o într-un articol anterior.
În fine, deunăzi am asistat la un nou capitol din povestea cu zâne și spiriduși din pădurea fermecată. Onor ministerul mediului ne spune prin presă că a dublat suprafața pădurilor virgine și că treaba merge perfect. Intrigat, m‑am apucat să investighez. Ce vrăji o fi făcut vajnicul nostru minister? Cum a dublat el peste noapte suprafața pădurilor virgine? Și iată ce am aflat.
Acum sunt 30.000 ha de păduri virgine în catalog. Există o licitație pentru întocmirea studiilor de fundamentare pentru încă aproape 40.000 ha. Deci asta e așa zisa dublare. Numai că cele 40.000 ha nu sunt încă păduri virgine și nici nu se știe sigur câte dintre ele vor fi. Pentru că niște specialiști trebuie să meargă pe teren și să analizeze dacă sunt îndeplinite criteriile oficiale. Toată treaba va dura un an și nimeni nu poate garanta că ceea ce se va găsi pe teren corespunde cu așteptările de la birou. Deci nu s‑a dublat nimic, deocamdată. Doar publicitate ieftină cu jumătăți de adevăr și afirmații confuzante.
Dar dacă tot am studiat problema, mi-am zis că merită să fac și un pic de analiză mai aprofundată. Pe portalul SEAP, la numărul CN1021165, se găsește anunțul pentru studiul de fundamentare. Conform datelor de acolo, licitația pornește de la suma maximă de 1,9 milioane lei care este oferită pentru cele 39.865 ha de potențiale păduri virgine. Adică 48 de lei pe ha. Sau, altfel spus, 10€/ha. Atât investim noi ca să aflăm unde avem un patrimoniu inestimabil. Vă reamintesc că pentru pășunile montane Uniunea Europeană plătește o subvenție de 250 €/ha în fiecare an, doar ca să le exploatăm. Suma oferită de minister este ridicolă. Și am să vă explic de ce.
Proiectul trebuie să dureze un an. Adică 250 de zile lucrătoare. Din acestea, doar 2⁄3 sunt favorabile pentru deplasări pe teren, pentru că iarna e exclus să faci studii de fundamentare. Adică vreo 160 de zile lucrătoare. În 160 de zile lucrătoare trebuie acoperite 40.000 ha care trebuie văzute de un specialist. Acesta trebuie să notifice proprietarii de vizita sa, să le solicite datele amenajistice și să aștepte răspunsul. Dacă proprietarul nu răspunde, trebuie să notifice Garda Forestieră și să ceară acces la datele amenajistice. Apoi trebuie să urmărească prognoza meteo ca să vadă când se poate merge în pădure, să se deplaseze în teren, să-și caute cazare, să se descurce cu deplasarea pe drumurile forestiere și să parcurgă ceva distanțe pe jos pentru că aceste păduri virgine sunt cel mai probabil în zone mai greu accesibile. Deja a pierdut o zi ca să meargă până la localitatea cea mai apropiată și cel puțin o jumătate de zi ca să ajungă la parcelele de pădure care trebuie omologate. Apoi să se convingă că sunt îndeplinite criteriile necesare, să ia probe de lemn mort, să retraseze limitele cu un dispozitiv GPS acolo unde doar părți ale pădurii îndeplinesc condițiile, să facă fotografii relevante. Toate cerințele sunt descrise în OM 2525 din 2016.
Estimarea mea este că nu poți face mai mult de 20–25 ha pe zi, în medie și că nu ai mai mult de 100 de zile favorabile pentru teren. La 40.000 hectare în 100 de zile ai nevoie de 16 oameni care să lucreze non-stop și să fie foarte bine organizați. În lumea reală așa ceva nu e practic posibil deci trebuie să socotești cu vreo 50% mai mult. Deci instituția care licitează trebuie să aibă vreo 25 specialiști (criteriile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt și ele în același act normativ) care nu făceau nimic, doar stăteau și așteptau contractul ăsta. În realitate așa ceva nu există, firește. Cercetătorii, amenajiștii, cadrele universitare și toți cei care sunt autorizați pentru astfel de studii de fundamentare nu au timp disponibil pentru proiecte răsărite din jobenul ministerului. Au lucrări și teme, adesea pe mai mulți ani. Deci termenul de finalizare nu poate fi decât decembrie 2021. Ca să aibă timp să planifice.
Să facem și un calcul economic pentru acești 25 de specialiști. Avem 1,9 milioane de lei de la minister, deși s‑ar putea ca suma cu care se câștigă licitația să fie mai mică, dacă sunt mai mulți competitori. Deplasările, combustibilul, cazarea și diurna costă minim 15% din sumă. Rămân 1,6 milioane lei. Sunt 25 de oameni care trebuie plătiți 12 luni, adică salariul mediu va fi 1,6 mil. lei : 25 specialiști : 12 luni. Asta face cam 5.400 lei pe lună pentru fiecare specialist. Dăm jos taxele, rămân cam cu 2.800 lei net pentru fiecare persoană. Credeți că specialiștii ăștia doar atât câștigă în mod normal? Cine acoperă diferența până la salariul lor real, care e cu cel puțin 50% mai mare? Și, stați așa, că încă n‑am pus la socoteală cheltuielile administrative ale instituției care execută proiectul, că or avea și ei manageri, contabili, juriști, birouri… Tare sunt curios să văd cine se prezintă la licitația asta…
Astea sunt basmele cu păduri virgine. Termeni folosiți alandala, instituții care seamănă confuzie, proiecte finalizate care nici măcar nu au început, licitații care nu acoperă nici măcar jumătate din costul real al finalizării catalogului național. Iar lumea stă în spatele unui ecran de calculator și semnează petiții să le salveze. Din păcate nimeni nu știe ce sunt ele, unde se găsesc și cât costă să le protejăm cu adevărat. Pentru că ar merita protejate cât le mai avem.
Un comentariu
Parca‑i un blestem sa fim condusi numai de impostori, incompetenti si infractori. Pana si prenumele lor, diminutive sau diminutivate (Costel, Gelu, Nelu…), te duc cu gandul la micimea lor. Am luptat pentru inlaturarea unor indivizi din categoria “3 I”. Se pare ca initialele erau “minuscule”. Au venit acesti noi politruci cu tot cu “majusculele” lor.(I.I.I.=Impostura+Incompetenta+Infractiune…uneori). Dezamagire totala…