S‑a făcut mare tărăboi cu studiul Primofaro publicat cu ceva vreme în urmă și ecourile încă se mai aud prin diverse ocazii. Niște eminenți cercetători austrieci au studiat problema pădurilor virgine, seculare și naturale care trebuie conservate în România și au ajuns la un surprinzător rezultat: nu sunt doar 300.000 ha cum spunea studiul PIN-MATRA, ci 525.000 ha! Suntem extraordinari.
Primul paradox pe care îl văd aici este cel legat de legendara noastră poftă de defrișare și distrugere. Care va să zică am trecut prin anii ’50 când Sovromlemn a ras și tuns munții României ca să plătească datoria de război către prietena noastră URSS, apoi comunismul a exploatat nemilos pădurile și, în fine, capitalismul de după ’90 a declanșat goana defrișării munților și totuși ne-au scăpat peste jumătate de milion de hectare care sunt aproape neatinse de mâna omului. Cum dracu’ de suntem așa proști? Nici la defrișat nu ne pricepem?!?
Să mai analizăm puțin această cifră. Din raportul Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice (recent publicat) aflăm că distribuția suprafeței pădurilor din România pe clase de vârste arată cam așa: 82% păduri sub 100 de ani și 18% păduri peste 100 de ani. Am o mică îndoială că pădurile alea seculare de care vorbesc eminenții cercetători austrieci ar avea mai puțin de 120 de ani, dar nu mă cramponez de cifre și lăsăm așa: tot ce e peste 100 de ani e posibil să fie secular, natural și poate chiar și virgin. Treacă de la mine. Acuma, dacă aplicăm 18% la 6 mil hectare de fond forestier, rezultă că 1,08 milioane de hectare de păduri au peste 100 de ani. Practic, ce ne spun eminenții cercetători austrieci este că jumătate din pădurile astea nu le-am văzut până acum și au rămas printr-un miracol poate nu chiar complet virgine, dar clar seculare și naturale. N‑am făcut lucrări silvice în ele, nu am aplicat tratamente silvice, n‑am făcut combateri de dăunători, n‑am recoltat lemn din rărituri, nimic. Deci imaginați-vă dezastru național: de 30 de ani mafia pădurilor nu vede ceea ce e chiar sub nasul lor! Asta da știre!
După aia m‑am mai liniștit când am citit care a fost metoda folosită de eminenții cercetători austrieci: “Aceste date au fost compilate prin analiza vizuală a imaginilor satelitare și aeriene (furnizate de Google Earth)”. Deci au stat la ei acasă și s‑au uitat pe internet la pădurile noastre și au zis: bă, ce virgine sunt astea! Mai mult decât atât, la pagina 30, chiar eminenții cercetători austrieci m‑au edificat complet:
Metoda analizei vizuale are evidente limitări, precum incertitudinea naturaleței pădurii cauzată de imagini de slabă calitate (din cauza plafonului de nori sau a umbrelor) sau de imagini învechite […]. Deoarece datele din amenajamentele silvice nu au fost accesibile, nu a fost posibilă determinarea exactă a vârstei pădurilor sau a lucrărilor de exploatare din trecut.
PRIMOFARO – Inventory of Potential Primary and Old-Growth Forest Areas in Romania (traducere proprie)
Cum s‑ar zice: nouă ni s‑au părut naturale și virgine, da’ nu se vedea prea bine.
Eu totuși înțeleg confuzia lor și în egală măsură interesul pentru pădurile românești. Ca suprafață de păduri, Austria e o țară cu doar 4 mil de hectare față de cele 6 ale României. Interesant este că statisticile FAO ne arată că ei exploatează 19 mil mc de lemn rotund, în timp ce noi doar 15 mil mc. Pentru că ei fac culturi intensive. Fac producție, ca la porumb. Ce dracu’ să cerceteze eminenții oameni de știință?!? Și-atunci s‑au dus în România (pe Google, nu cu piciorul, că e greu și oboseau) și s‑au mirat ca proștii de pădurile noastre naturale. Pentru că asupra unui lucru nu se înșeală: alea făcute de noi seamănă al dracului de bine cu cele naturale! Să vă spun de ce.
Pentru că de foarte mulți ani silvicultura românească a fost de‑a dreptul obsedată de ideea păstrării tipului natural de pădure. Pentru neprofesioniști asta nu prea e clar, deci să explic: înseamnă că ne-am străduit cât de mult am putut să promovăm regenerarea naturală a pădurii din arborii valoroși, prin îndepărtarea treptată a pădurii bătrâne. Asta se plătește în costuri mai mari, muncă mai multă, pricepere mai mare. Obsesia asta, care poate a părut exagerată din punct de vedere tehnic și neprofitabilă economic, este răsplătită acum. De aia avem păduri valoroase, pentru că am făcut treabă bună. Și nu săriți cu gura că silvicii au și furat. Una nu o exclude pe cealaltă. Au făcut treabă bună (nu toți, dar cei mai mulți dintre ei) și au mai și furat (nu toți, sper că nu cei mai mulți dintre ei).
Studiul Primofaro nu are o valoare științifică. Sunt niște observații aproximative despre pădurile României care probabil au justificat salariile unor “eminenți cercetători”. Dar un lucru a realizat totuși acest studiu: este cel mai elaborat laudatio adus silviculturii românești. Ar trebui să‑l punem în ramă și să ne mândrim cu el spunând tuturor: până și specialiștii austrieci au crezut că pădurile făcute de noi sunt naturale! Atât de meseriași suntem!
3 comentarii
In alt articol spuneti ca ardem 24 milioane mc lemn anual. Aici ca exploatam doar 15 mil mc. Agent green declara ca taiem 36 mil mc anual…Care e realitatea si cum explicati cele doua cifre diferite, publicate de dvs. Multumesc
Scuze, n‑am mai avut timp de blog în ultima vreme, abia acum văd comentariul. Sunt 3 cifre distincte care se referă la volume diferite:
- 36 mil mc este cifra dată de Inventarul Forestier Național ca total lemn exploatat (legal și ilegal)
– 15 mil mc este o cifră aproximativă (cred că e mai mică de fapt) a lemnului rotund exploatat legal în prezent (lemn care se poate industrializa)
– 24 mil mc este necesarul anual de lemn de foc al României (de asemenea cu aproximație, probabil că e mai puțin)
Problema e că nimeni nu știe adevărul pentru că nu avem date concrete. Dar realitatea nu e foarte departe de aceste cifre.