În episodul trecut am arătat că oprirea totală a exploatării pădurilor nu va avea nici un efect benefic vizibil din punct de vedere al calității aerului pe care îl respirăm. Planeta e prea mare ca să conteze doar ce facem noi, în România – trebuie să acționăm pe un plan mai larg. Poate acum unii vor înțelege mai bine de ce planul Green Deal al UE are un impact mult mai important decât agitațiile noastre locale de tip “haideți să mai salvăm ceva, că ne-am plictisit în casă”. Azi am să abordez problema exploatării pădurilor dintr‑o perspectivă economică.
Dacă elimini firmele internaționale mari din analiza industriei forestiere și de prelucrare a lemnului, constați că jucătorii locali sunt destul de mulți și de fragili financiar. Nici una dintre afacerile locale nu poate ține piept concurenței marilor companii internaționale. De ce? Probabil că sunt mai multe motive, dar eu suspectez că unul destul de important este faptul că aceste firme locale au fost înființate de oameni cu cunoștințe limitate de business și cu interese locale, preocupați mai degrabă de a‑și consolida afacerea pe piețe mici, din zona lor de relații și influență, de câștigurile suplimentare făcute “la negru” prin vânzarea de material lemnos pentru nevoile populației din zona lor. Puțini au fost interesați să se extindă la nivel regional sau național, investițiile serioase au lipsit. Treptat în exploatarea pădurilor practicile de “mică ciupeală” s‑au rafinat, au atras și cointeresat o parte din personalul silvic, au profitat de degringolada legislativă a retrocedării pădurilor (creată probabil intenționat de clasa politică) și au construit treptat un sistem de generare a unui profit negru pe care au învățat să‑l “albească” pe hârtie. Dar totul a rămas la nivel local, cel mult județean.
În acest context economic, ce se întâmplă dacă oprim complet exploatarea pădurilor? Păi să ne gândim. Marii jucători sigur nu vor dispărea. Își vor face niște socoteli dacă merită să mențină capacitățile de producție din România, importând lemn din alte zone. Singurul lucru care i‑ar mai putea tenta aici ar fi forța de muncă, pentru că în occident nu prea mai găsești oameni care vor să lucreze în astfel de meserii. Dar dacă lemnul vine din Ucraina sau Rusia, poate e o idee mai bună să mute fabricile acolo. Adio taxe plătite la stat, adio locuri de muncă.
Companiile locale vor fi șterse de pe fața pământului. Greu de crezut că vreuna are capacitatea de a se adapta unei astfel de schimbări. Alte contribuții la buget vor dispărea, numărul șomerilor va crește. Mulți dintre oamenii care azi lucrează în sector vor îngroșa rândurile celor care pleacă în alte țări la muncă, agravând problema demografică din România.
Să nu uităm și mesajul foarte puternic pe care îl dăm potențialilor investitori străini: dacă investesc în România, s‑ar putea să aibă surpriza schimbării dramatice a legilor, distrugându-le afacerea. Cam cu cât va scădea rating-ul investițional al României după o asemenea măsură drastică și neașteptată? Cam câte oportunități vom rata în viitor?
Dacă lemnul nu se va mai exploata, actuala sursă de finanțare a lucrărilor silvice va dispărea. Împăduririle, paza pădurilor, amenajarea și inventarierea fondului forestier, tratarea situațiilor de calamitate (doborâturi, incendii, atacuri de insecte etc) vor trebui finanțate de la buget. Și cum bugetul României e dintotdeauna neîndestulător pentru nevoile țării, iar noi tocmai l‑am slăbit închizând un sector care aducea vreo 3% din PIB, nu e greu de imaginat că pădurea va primi ce va mai rămâne după ce rezolvăm apărarea, educația, sănătatea șamd. Adică mai nimic.
Ori poate că declarăm că, de fapt, nici nu mai e nevoie de lucrări silvice. Transformăm țara un mare parc național și gata. Dacă apar doborâturi, le lăsăm să putrezească în pădure. Dacă din cauza asta sau din altele apar atacuri masive de insecte, le lăsăm să se răspândească și să usuce arborii. Dacă ia foc pădurea, o lăsăm să ardă. Drumurile forestiere, corecțiile de torenți, amenajările de cursuri de ape? Să se distrugă, nu vrem să le întreținem. Mama natură se echilibrează ea cumva, în timp. Noi suntem ok cu asta, vrem doar să avem acces liber în natură și să nu ne îngrădească nimic. Dar stați așa…
Mai avem o problemă foarte complicată: putem opri exploatarea doar în pădurile de stat, adică jumătate din total. În pădurile private cum facem să impunem astfel de măsuri? Complicat, nu? Într-un stat civilizat nu poți să împiedici proprietarul să-și utilizeze bunurile. Ar fi ca și cum cineva ar avea o mașină cu care câștigă din taximetrie, iar “poporul” ar decide într‑o zi că transportul trebuie să fie gratuit și mașina lui poate fi folosită de oricine dorește. Cum vi s‑ar părea? De acord, pădurea nu e mașină, dar nici proprietatea personală nu e bun comun. Dacă proprietarii vor da în judecată statul român, este posibil să câștige. Și atunci ce facem? Salvăm doar jumătate din păduri? Lăsăm presiunea economică pe cealaltă jumătate, cea privată? Pentru că de lemn va fi nevoie, nu uitați.
Să recapitulăm. Dacă oprim complet exploatarea pădurilor:
- vom alunga foarte probabil marii procesatori și vom falimenta (aproape) toate firmele românești
- vom pierde cam 3% din PIB
- vom transmite un mesaj negativ tuturor investitorilor
- vom crea mai mulți șomeri
- vom accentua problema demografică, forțând o parte a actualilor angajați să emigreze pentru a căuta locuri de muncă
- vom crea o problemă de resursă, pentru că de lemn tot vom avea nevoie
- vom declanșa un conflict cu proprietarii privați
- vom pierde finanțarea lucrărilor silvice și vom crește astfel cheltuielile bugetare
- vom reduce drastic lucrările de pază și protecție a pădurilor
- vom pierde prin degradare treptată infrastructura forestieră existentă
- nu vom avea un aer mai curat (ca să adaug și concluzia din episodul trecut)
O fi bine?
În episodul următor (și ultimul din seria asta) voi privi problema exploatării pădurilor din perspectiva luptei împotriva schimbărilor climatice.
* * *
Ține minte – dragă cititorule – că nimic din cele de mai sus nu contrazice ideea de a purta de grijă mediului și mai ales pădurilor. Ceea ce e important să reții este că trebuie ca toți să înțelegem foarte bine problema ca să putem găsi o soluție cu adevărat valoroasă. Altminteri vom fi condamnați la o perpetuă agitație care nu va produce nici un fel de efecte. Cam cum s‑a întâmplat și până acum: mult zgomot, nici un rezultat.
Un comentariu
Ocolul silvic sa se ocupe de intretineri iar de exploatare doar firmele prin licitație