Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre ideea conservării pădurilor, despre păduri virgine, parcuri naționale și naturale, despre arii protejate. Și, treptat, dezbaterea publică s‑a îndreptat (sau a fost îndreptată cu multă abilitate) spre ideea de stopare completă a exploatării pădurilor, cel puțin pentru o perioadă de timp. În aparență o astfel de măsură este foarte bună și opinia publică – mai ales cei preocupați de problemele de mediu – a început să o susțină tot mai puternic. Este într-adevăr o soluție viabilă?
Să începem prin a ne întreba: de ce vrem să nu mai exploatăm lemn? Răspunsul evident este: pentru că vrem să păstrăm pădurile, pentru că ele sunt esențiale pentru un mediu mai curat, mai sănătos. Vrem un aer mai bun în contextul poluării industriale și urbane tot mai accentuate. Și mi se pare o dorință cât se poate de legitimă. În mod la fel de evident declarăm că renunțăm la beneficiile economice ale pădurii, în special lemnul, afirmând astfel că e mai important să avem aer curat decât bușteni și cherestea. Până aici nimic neobișnuit sau în neregulă – așteptările sunt firești și, mai spun o dată, legitime.
Să presupunem că reușim să impunem parlamentarilor să treacă o lege care interzice exploatările. Imaginați-vă că suntem a doua zi după ce legea a intrat în vigoare și ne felicităm reciproc pentru această mare victorie a societății civile. Haideți acum să analizăm care sunt consecințele imediate pentru fiecare dintre noi.
În primul rând trebuie amintit că populația României are o tendință accentuată de urbanizare. Ne concentrăm tot mai mult spre marile orașe, acolo unde există oportunitățile economice și unde găsim confortul vieții moderne. Puțină lume își mai dorește azi să locuiască la țară, departe de comoditățile traiului urban, iar dacă mai sunt persoane din acestea ele aparțin mai degrabă generațiilor în vârstă decât tinerilor. Așadar ne aflăm cei mai mulți dintre noi în capitale de județe, dacă nu cumva în orașele mari și foarte mari precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța sau Brașov. Din când în când, când avem timp ne mai ducem pe la neamurile de la țară sau facem o excursie spre munți și constatăm binefacerile acelor meleaguri: aer curat, mâncare ecologică. Și tânjim după ele, dar dacă am pune în balanță confortul zilnic al orașului cu aceste avantaje, tot nu ne-am muta la țară. Și dacă nu mă credeți pe mine, uitați-vă la componența grupurilor de ecologiști din rețelele sociale: majoritatea sunt din orașe mari, nu din la sate de munte. De ce e calitatea vieții mai bună în zonele de deal și munte? Pentru că acolo e pădure, e aer curat. Pentru că își produc singuri mâncarea (deși asta se întâmplă din ce în ce mai puțin). Deci dacă ai pădure, e mai bine – ne spunem în mintea noastră.
Atâta doar că, după cum observăm, oxigenul produs de pădurile de la munte nu prea ajunge în marile noastre orașe. Explicația copilărească ar fi “pentru că se taie pădurile”. Răspunsul rațional, de adult care analizează serios problema, este diferită: pentru că oxigenul se disipează în atmosfera terestră și este transportat la mari distanțe în funcție de fronturile atmosferice care traversează România. Oxigenul suplimentar este resimțit pe o rază mică în jurul pădurilor, în localitățile din apropiere, dar în nici un caz nu reușim să avem aer mai curat în București sau Cluj doar pentru că nu mai exploatăm lemn în munții Făgăraș. Deci dacă pentru aer curat în București vrem să oprim exploatările, am o veste proastă: aerul din orașe nu se va îmbunătăți așa.
Pe de altă parte cred că suntem cu toții adepți ai dezvoltării economice. Vrem să facem afaceri, să fie locuri de muncă, să prosperăm. Vrem să ne asigurăm traiul de zi cu zi. Iar lemnul este parte integrantă din toate astea. De la cheresteaua utilizată în construcții și până la hârtia de ambalaje, de la paleții folosiți la transport și până la mobilă, de la lemnul de foc și până la banalele chibrituri, utilizăm lemn la aproape fiecare pas al vieții noastre. Dacă oprim exploatarea pădurilor noastre nu înseamnă că oprim și nevoile noastre de lemn. Iar dacă lemnul nu mai provine din pădurile noastre, atunci o să fie adus din pădurile altora. Care ni‑l vor vinde pe bani frumoși. Pentru că de lemn vom continua să avem nevoie. Deci veniturile noastre vor fi zero, iar cheltuielile vor fi cel puțin aceleași, dacă nu cumva mai mari. Nu e tocmai o afacere foarte bună. Dar măcar din punct de vedere ecologic va fi mai bine?
Păi, nu prea. Pentru că lemnul de care avem noi nevoie și care acum se taie din pădurile noastre, va fi tăiat din pădurile altora, ale unor țări care nu opresc exploatarea pădurilor. Deci per ansamblu, la nivel mondial situația va fi tot proastă. Iar noi nu ne putem izola de restul lumii… fronturile atmosferice care poartă aerul pe deasupra noastră… vă amintiți de ele?!?
Să recapitulăm: dacă oprim exploatarea legală a pădurilor din România nu o să avem un aer mai mai bun, dar o să ne coste destul de scump la nivel de economie națională să importăm tot necesarul de lemn. Până aici nu mi se pare că am făcut o afacere prea bună.
Deocamdată atât. În episodul următor voi continua cu alte perspective.
* * *
Ține minte – dragă cititorule – că nimic din cele de mai sus nu contrazice ideea de a purta de grijă mediului și mai ales pădurilor. Ceea ce e important să reții este că trebuie ca toți să înțelegem foarte bine problema ca să putem găsi o soluție cu adevărat valoroasă. Altminteri vom fi condamnați la o perpetuă agitație care nu va produce nici un fel de efecte. Cam cum s‑a întâmplat și până acum: mult zgomot, nici un rezultat.