Chiar azi, în Camera Deputaților s‑a votat o lege care interzice exportul de buștean în afara UE pentru o perioadă de 10 ani. O veste minunată pentru români care astfel vor avea pădurile României mult mai bine protejate, pentru ca hrăpăreții străini să nu se mai înfrupte din bogățiile noastre. Sunt mândru că sunt român.
Deși, dacă mă gândesc mai bine, exportul de buștean nu prea se făcea în cantități mari în ultimii ani. Nici chinezii – care luau buștean de fag – nu mai vor decât cherestea, iar turcii de pe la Izmir care caută marfă premium ca să facă produse pentru zona Golfului iau te miri ce și mai nimic. Deci nu prea mi‑e clar ce am protejat cu asta. Poate e doar o mișcare electorală? Ca să ia niște politicieni voturi? Nu cred, ei sunt oameni cinstiți și toți vor binele nostru. Absolut toți.
Mă mai gândesc puțin și-mi dau seama că, dacă va fi permis totuși exportul de buștean în UE, nu e mare lucru ca o firmă din altă țară membră să cumpere bușteni din România și să‑i exporte ea unde are chef. Pentru că în țara aia nu e interzis să exporți. Nici nu trebuie dus lemnul la ei, își fac ei o reprezentanță în portul Constanța și treaba merge uns. Dar nu cred să se întâmple una ca asta. Precis parlamentarii s‑au gândit la acest aspect, au vorbit cu toate firmele din UE și i‑au pus să promită că nu vor face așa ceva. Doar dacă nu cumva chiar niște români vor face firme într‑o altă țară, ca să exporte… oare la asta s‑or fi gândit?!?
Pentru că în Europa e cam exces de lemn acum, din cauza unor doborâturi destul de vaste. Stau și ei cu marfa pe rampe și se gândesc cui s‑o vândă. Să mai cumpere de la noi, exclus, au deja prea mult lemn, iar la ei oricum nu prea mai sunt capacități de procesare, căci munca manuală nu prea e apetisantă pentru muncitorul din vest. Dar ne-am dat noi la o parte de pe piața internațională, să le facem loc lor, să vândă ce au, că‑s mai sărmani ca noi și noi ne putem lipsi de veniturile astea. Așa suntem noi, băieți buni.
De ani de zile anumite ONG-uri se chinuie să ne facă aerul mai bun și mai curat pentru noi, românii. Ideea lor e să interzică complet exploatările. Și mă gândesc doar că, dincolo de aparentele intenții bune, așa le fac loc altora pe piața lemnului, scoțându-ne pe noi din poză. Pentru că dacă interzicem noi exploatarea nu înseamnă că o opresc și rușii, și ucrainenii, și chinezii… Iar oxigenul ăla suplimentar pe care zicem că‑l vom avea noi, pentru că ne protejăm pădurile, să vezi al dracului că nu stă lipit de glia strămoșească, se disipează în atmosferă și în orașele noastre ne vine aer de-ăla nasol, de la poluatorii veroși. Cum sunt ăia din Cernobîl, unde ard pădurile radioactive. S‑or fi gândit la chestia asta, ecologiștii noștrii din parlament? Sau plănuiesc să ne mutăm toți în pădurile virgine, ca să respirăm numai ozon de-al nostru, dacic?
Deci o să exploatăm lemnul din pădure conform cu reglementările actuale și pe urmă buștenii îi ducem numai în țară. La marii procesatori, desigur. Ei o să fie băieți buni și n‑o să profite de faptul că nu avem unde să desfacem marfa și că din import pot lua mai ieftin. Nuuu, ei ne vor plăti cât le cerem, numai să fim noi mulțumiți. Deci nu trebuie să ne facem griji că n‑o să avem unde să vindem lemnul și că poate niște oameni vor rămâne fără muncă, șomeri.
Dar, de fapt, toate astea nu se vor prea întâmpla. Pentru că legea e dată ca praf în ochi și nu va avea nici un fel de efecte concrete. Nu mai exportăm de ceva vreme bușteni și, dacă chiar cineva vrea asta, tocmai am explicat cum poate să o facă. Capacitatea de prelucrare din România e suficient de mare ca să preia volumul de bușteni care se exploatează anual. Se va exporta în continuare cherestea și furnir, și semifabricate, și mobilă. Economia o să meargă mai departe.
Doar niște politicieni se vor bate cu pumnul în piept că au luptat cu tăierile ilegale și ne vor cere voturi. Unii se vor lăsa impresionați și li le vor da. Eu personal, nu. Știu destul de bine că nu vom rezolva nimic cu astfel de măsuri. Până nu vom avea curajul să coborâm la rădăcinile problemelor, ne vom tot învârti după propria coadă. În timp ce alții vor profita de asta.
3 comentarii
Ok Sorin, și care e rădăcina problemelor?
Poate că nu se vand bușteni, dar cherestea tot se vinde și mă îndoiesc că pt fabricile de mobila din Romania se taie dealuri întregi în Munții Maramureșului (zona de unde vin eu)
Și da, oxigenul nu rămâne deasupra țării, dar microclimatul tot e influentat de lipsa padurii, că să nu mai vorbesc de sol.
Mie mi se pare că se taie in exces și necontrolat pădure. Poate greșesc și e ok defapt. Sunt chiar curios care e părerea ta și care e rădăcina problemelor.
Cu respect,
Bogdan
Tu vorbești despre tăieri ilegale, eu vorbesc despre ideea (trăznită, zic eu) de a stopa complet exploatarea lemnului. Sunt două subiecte separate. Primul, altminteri complet justificat ca îngrijorare publică, a condus treptat opinia publică spre al doilea. Impresia mea este că sunt niște oameni care fac asta intenționat, pentru că au niște interese nedeclarate public. Dacă urmărești articolele mele, vei afla și care e rădăcina problemelor, în opinia mea.
un fel de program lapte si corn pentru elevi.…in teorie .….practica ne doboara..au promulgat o lege spre aprobare pentru a linistii poporul …