În ziua de azi România are o armată profesionistă. Cel puțin pe hârtie așa stau lucrurile. Avem soldați plătiți destul de bine, se pare, ca să ne asigure integritatea țării. Cât de bine dotați sunt? Păi nu prea cine știe ce, mai ales dacă socotim unde a ajuns azi tehnologia. Dar vorba e că nu ne mai bazăm pe Mitică și Georgică, recrutați cu arcanul, care fac armata doar pentru că n‑au încotro și n‑au găsit pilele necesare ca să fie declarați inapți. Stăm ceva mai bine.
Și mă gândeam că strategia militară a României ar putea beneficia de o îmbunătățire majoră. Dacă tot avem militari profesioniști, ce-ar fi să împărțim țara în niște parcele aproximativ egale și să dăm fiecare parcelă în grija unui militar. Fiecare să fie răspunzător de apărarea parcelei respective, deci dacă vine inamicul se luptă cu el, iar dacă inamicul trece în parcela vecină se poate relaxa, e treaba altui militar. Și din când în când le facem câte‑o inspecție să vedem dacă totul e în regulă. Iar dacă nu e, calculăm pagubele care s‑au creat și le reținem din soldă, ca să ne luăm banii înapoi și să arătăm că nu tolerăm lenea și incompetența, nu? Bineînțeles, militarii respectivi vor lucra doar 40 de ore pe săptămână, 8 ore pe zi și vor fi liberi sâmbăta și duminica. Dar, dacă dușmanul se înfiltrează și face prăpăd când ei dorm, nu ne privește pe noi, e vina lor. Să fie vigilenți, dom’ne!
E o tâmpenie perfectă ceea ce spun, nu‑i așa? Nu poți să împarți o țară în bucățele și să transferi unor persoane responsabilitățile tale ca stat. Da, sunt de acord. Am glumit când am propus asta pentru că oricine își dă seama că e o greșeală foarte mare. Sau nu e?
În ziua de azi România are o silvicultură profesionistă. Cel puțin pe hârtie așa stau lucrurile. Avem profesioniști plătiți destul de bine, se pare, ca să ne asigure integritatea pădurilor. Cât de bine dotați sunt? Păi nu prea cine știe ce, mai ales dacă socotim unde a ajuns azi tehnologia. Vorba e că încă ne mai bazăm pe Mitică și Georgică, plătiți cu două căruțe de lemne, care fac pe informatorii și ne spun cine a mai intrat în pădure și cu ce a ieșit de acolo.
Și mă gândeam că strategia de pază a pădurilor este una excelentă. Pentru că avem silvicultori profesioniști, am împărțit pădurea în niște parcele aproximativ egale și am dat fiecare parcelă în grija unui pădurar. Fiecare să fie răspunzător de paza cantonului respectiv, deci dacă vine hoțul se luptă cu el, iar dacă hoțul trece în cantonul vecin se poate relaxa, e treaba altui pădurar. Și din când în când le facem câte‑o inspecție să vedem dacă totul e în regulă. Iar dacă nu e, calculăm pagubele care s‑au creat și le reținem din salariu, ca să ne luăm banii înapoi și să arătăm că nu tolerăm lenea și incompetența, nu? Bineînțeles, pădurarii respectivi vor lucra doar 40 de ore pe săptămână, 8 ore pe zi și vor fi liberi sâmbăta și duminica. Dar, dacă hoții se înfiltrează și fură când ei dorm, nu ne privește pe noi, e vina lor. Să fie vigilenți, dom’ne!
Paradoxal, deși când e vorba de apărarea țării statul crede că metoda asta cu împărțirea responsabilității către niște angajați e o tâmpenie clară, pentru apărarea pădurii același stat român socotește că acest model este cel mai nimerit. E mai puțin importantă pădurea decât țara? Putem să tratăm cu mai puțină atenție natura care ne ține în viață și ne asigură mediul în care putem trăi? Evident, nu.
Concluzia mea? Statul român e ori incompetent, ori rău intenționat. Ori ambele.