Statul român a decis să rezolve problemele cu urșii, tot mai des semnalate în ultima vreme: 140 de urși vor fi vânați. Prilej de nemulțumire pentru o parte dintre români care n‑au ezitat să își manifeste dezacordul cu această decizie. Este de partea lor adevărul sau de partea autorităților? Ori poate că adevărul e undeva în altă parte, iar noi ne certăm inutil și interminabil ca de obicei? Să analizăm câteva fapte concrete.
În România, după documentările pe care le-am făcut, există o densitate medie de 8 urși la 100 km2. În unele zone, printre care munții Bucegi, densitatea e chiar mai mare și urcă până pe la 20 de exemplare la 100 km2. Iată și o hartă preluată de pe www.carnivoremari.ro.
Acum haideți să privim o zonă din România unde se raportează foarte multe incidente cu urșii: coridorul Văii Prahovei până la Brașov. Am marcat cu roșu pe o hartă zonele intens circulate de oameni, adică drumurile pe care aproape continuu circulă mașini și zonele alpine unde există o densitate mare de turiști în aproape orice anotimp (platoul Bucegilor, drumurile făcute până pe platou, zona vârfului Omu). Remarcați faptul că există trei culoare de circulație intensă care corespund exact cu zonele unde s‑a dezvoltat intens turismul:
- zona Rucăr-Moeciu-Bran, unde s‑au umplut toate văile de pensiuni și drumurile de acces aferente
- valea Prahovei, unde nu mai e nevoie să spun că e un trafic nebun în fiecare zi, iar în weekend e îngrozitor, dar nici noaptea nu e liniște și pace
- zona Măneciu-Cheia-Săcele care tinde să se dezvolte și ea turistic, ca efect al supraaglomerării celorlalte două zone
Această zonă de formă aproximativ triunghiulară are o suprafață de vreo 1.500 de km2, ceea ce – conform cu densitatea menționată mai sus – înseamnă că este (sau ar trebui să fie) arealul unei populații de 120 – 300 de urși.
Ursul are nevoie de spațiu și liniște, pentru că – contrar impresiei multora – este un animal care preferă să evite contactul cu oamenii. Și mai are nevoie de ceva: posibilitatea de a se deplasa liber pe spații destul de mari. Ori, dacă ne uităm la harta de mai sus, urșii din zona Bucegilor sunt prinși în capcana formată de zonele intens circulate, fiindu-le foarte dificil să traverseze spre munții învecinați în căutare de hrană sau liniște. Căci pentru un urs traversarea șoselelor intens circulate este o aventură înfricoșătoare. Peste tot sunt primejdii, iar zgomotele continue și mirosurile străine îl descurajează să încerce. Așa că rămâne prins în spațiul restrâns care i‑a rămas, care se tot micșorează cu fiecare șosea pe care noi o mai construim către sălbăticie. E frumos să avem Transbucegi, dar pentru animale asta e încă o veste proastă.
Ce le rămâne de făcut urșilor? Din două, una: ori dispar, ori se adaptează. Iar adaptarea înseamnă să accepte treptat vecinătatea oamenilor, să învețe să profite de ea pentru a‑și asigura hrana. Stânile au fost întotdeauna o țintă la îndemână, mai ales că se află chiar pe teritoriul lor – prinși în capcana unu spațiu închis, stânile sunt și mai mult vizate ca sursă de hrană. Tomberoanele cu resturi din marginea orașului sunt și ele o opțiune, la fel ca porcul din gospodăria de lângă pădure. Încet-încet, urșii au învățat să profite de vecinătatea cu noi și s‑o exploateze cât pot de mult. Iar în această nouă ipostază ne întâlnim și ne vom întâlni mai des cu ei. Ceea ce nu ne prea place.
Autoritățile statului român au avut până acum o singură soluție: pușca. Din păcate ea nu rezolvă problema decât dacă o aplici în mod drastic, până la limita la care s‑ar putea să rămânem fără urși, așa cum s‑a întâmplat în mai toată Europa occidentală. De partea cealaltă, ecologiștii spun să‑i prindem și să‑i relocăm, dar asta nu face decât să crească densitatea de urși în alte zone și să mutăm problema în alta parte. Și, pe măsură ce România se dezvoltă, vor exista tot mai multe culoare de transport și turism care vor fragmenta arealul urșilor, împiedicându‑i să-și trăiască viața în sălbăticie. Vrem ca România să se dezvolte. Am vrea să mai avem și urși. Ce e de făcut?
Poate că în loc de pușcă și de relocare trebuie să ne gândim cum le redăm posibilitatea de a trăi liberi, fără să fie nevoiți să se intersecteze cu noi. Poate ne putem gândi la coridoare ecologice care să permită nu doar urșilor, ci tuturor animalelor, să circule și să-și caute hrana și perechile. Poate ne putem imagina ecopasaje care să traverseze șoselele pe care ni le dorim fără să creeze altor specii atât de mult stres, respectându-le dreptul de a conviețui alături de noi. Și fac pariu că atunci când vor putea trăi neîngrădiți de oameni, urșii nu-și vor mai dori să coboare în sat. Dar dacă nu ne grăbim cu măsurile potrivite vom ajunge să le modificăm comportamentul și să constatăm că nu mai avem de a face cu ursul brun, ci cu ursul urban.