Avem în ultima vreme o teribilă apetență pentru soluțiile radicale. Cu orice problemă ne-am confrunta, răspunsul cel mai la îndemână pare să fie de fiecare dată gestul extrem. Dezbaterea rațională, inventarul chibzuit al alternativelor, compromisul înțelept nu ne mai sunt prieteni. Nu soluția problemelor ne interesează, ci eradicarea lor totală și definitivă. Însă problemele au prostul obicei de a nu dispărea atunci când avem noi chef. Pentru că cele mai multe dintre ele au cauze ce izvorăsc din greșelile propriului nostru trecut. Și uneori acest trecut nu e chiar așa de îndepărtat.
N‑au trecut decât vreo douăzeci de ani, poate un pic mai mult, de când politicienii vremurilor de atunci băteau din pinteni despre sfințenia proprietății private într‑o țară democratică și, pe cale de consecință, cereau imperios retrocedarea pădurilor către drepții lor stăpâni. Jumătate din pădurile României au ajuns astfel pe mâinile multor indivizi lacomi de câștig, care le-au exploatat fără milă și fără nici o teamă de legi. Orice s‑ar spune despre pădurile statului, dezastrul cel mai mare s‑a petrecut în cele private, prin furt, delăsare și lipsă de gospodărire adecvată.
Ani de‑a rândul nimeni din societatea civilă n‑a avut nimic de spus despre asta. Nimeni nu s‑a scandalizat de milioanele de metri cubi de cherestea care curgeau prin portul Constanța către țări arabe, doritoare de material de construcții. Răspunsul la jaful pădurilor private de la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000 a fost unul extrem: nepăsarea. A trebuit să treacă ceva timp, să se nască povestea Roșiei Montane, ca să se mobilizeze o parte a societății civile, să devină mai sensibilă la subiecte de mediu și să protesteze față de debandada din piața lemnului.
Acum, când subiectul a devenit fierbinte pentru mulți, soluția problemei este tot una radicală, dar în extrema cealaltă: interzicerea exploatărilor de lemn. De la indiferență am trecut la econazism. Nimeni nu mai pare dispus la raționamente și dezbateri. Să oprim tăierile. Foarte bine. S‑o facem. Dar înainte de asta, hai să aflăm cu ce preț. Hai să inventariem cât ne costă asta și să decidem dacă e bine să adoptăm această măsură drastică.
Mai întâi trebuie să știm ce impact social are o astfel de decizie. În industria lemnului și cele care depind de lemn lucrează peste 100.000 de angajați. Majoritatea lor sunt din zone rurale sau mic urbane, acolo unde de obicei nu prea există alternative de muncă. E vorba de orășele mici din Moldova, Ardeal și câteva prin Muntenia unde familii întregi depind de salariul celui care lucrează la o fabrică de cherestea, pe un camion care transportă lemn sau la o firmă de exploatare. Acestor 100.000 de familii, adică vreo 3–400.000 de oameni trebuie să le spunem că merită să rămână fără venituri pentru că noi, ecologiștii din orașele mari, vrem să respirăm aer curat. Nu tot timpul, că noi stăm cu nasul mai mult în eșapamentele mașinilor, doar din când în când, când ne îmbulzim toți pe valea Prahovei ca să înjurăm infernul traficului de weekend.
Apoi trebuie să știți că există vreo 6–7.000 de firme implicate în sectorul forestier. Toate astea au utilaje cumpărate cu credite și consumă în fiecare zi multă motorină, uleiuri și diverse consumabile tehnologice, pe care le cumpără de la diverși producători. Toate aceste afaceri vor dispărea brusc, pentru că nu vor mai avea obiect de activitate. Zeci de mii de tractoare forestiere, de fierăstraie mecanice, de greifere, gatere și de alte echipamente vor trebuie abandonate la fier vechi sau, cine va fi în stare, vândute prin străinătate pe un sfert de preț. Pierderile economiei sunt probabil imposibil de estimat cu o precizie mulțumitoare, dar e limpede că niște patroni de firme vor deveni peste noapte faliți și datori la bănci. PIB-ul generat de aceste firme este estimat pe la 6 miliarde de euro, adică 3,5%. Ăsta o să dispară brusc. Deci și vreun miliard-două de euro vor dispare din bugetul de stat.
Toți proprietarii de păduri vor trebui să-și plătească administrarea și paza pădurilor. Astăzi cea mai mare parte a sumelor necesare sunt acoperite din vânzarea lemnului exploatat. Cu banii ăștia se plătesc salarii, lucrări, materiale și substanțe de protecție, reparații de drumuri forestiere, producția de puieți pentru plantat și multe altele. Dacă lemn nu se mai exploatează, trebuie cu toții să băgăm mâna în buzunar și să plătim aceste sume care vor fi în continuare necesare. Ochiometric, aș zice că e vorba de aproape un miliard de euro pe an care trebuie dați toți din bugetul de stat, chiar și pentru pădurile private, pentru că nu poți lipsi un proprietar de uzufructul proprietății sale fără să‑i acorzi o despăgubire justă. Iar bugetul de stat – vă mai amintiți? – tocmai a fost lipsit de taxele de la peste 100.000 de angajați și de la vreo 7.000 de firme.
Mai avem de rezolvat și problema celor peste 3 milioane de gospodării care depind de lemn ca sursă de încălzire. De vreme ce noi nu mai tăiem pădurile noastre, trebuie să le procurăm lemn din alte părți. De la ucrainieni de pildă. Cât costă importul de lemn și transportul până la zonele unde e nevoie de el? Pentru că vorbim de vreo 10 milioane de metri cubi la un preț de cel puțin 100€. Adică încă un miliard de euro. Cine plătește sumele astea? Nea Ion, care abia are după ce să bea apă? Nu cumva îi condamnăm pe oamenii ăștia să devină hoți de lemne pentru că n‑au altă alternativă? Sau ne bazăm pe partidele politice care vor găsi încă un material de propagandă electorală promițând lemne gratis?
Să nu uităm că orice produs din lemn vom cumpăra după aceea, de la un banal scaun la o mobilă de sufragerie, ne va costa cu cel puțin 30% mai scump. Pentru că importul de lemn sau de produse din lemn e mai scump. Și pentru că comercianții vor ști că n‑avem alternativă, că suntem la mâna lor.
Cam asta e poza la prima vedere a unei Românii în care se interzice exploatarea lemnului. Nu sună prea bine, așa‑i? După ce că avem o mie de probleme de rezolvat în țara asta, ne mai batem și vreo două cuie în talpă, ca să ne fie și mai greu. Și toate astea pentru ce? Pentru că nu avem chibzuința de a gândi niște soluții rezonabile prin care să înțelegem și să controlăm fenomenul tăierilor ilegale și ne repezim la gestul extrem al interzicerii. Pădurea a dat lemn întotdeauna. Existența ei nu este amenințată dacă exploatarea se face rațional. Trebuie doar să pricepem niște lucruri simple și să avem dorința de a găsi soluții inteligente.
Dar despre asta am să vă povestesc altă dată.
3 comentarii
Fructele coapte trebuiesc recoltate altfel se putrezesc !
Va rog sa va informati asupra firmelor existente in perioada 2003–2007 si sa constati cate s‑au inchis de atunci…toate gaterele mici din zona de munte s‑au inchis..si nu..nu lucreaza la marile fabrici de lemn..ii gasim prin tarile occidentale la agricultura..s‑a procedat in asa fel incat cei mici sa nu mai faca fata pietei lemnului ‚si chiar daca s‑au creat cateva mii de locuri de munca prin aparitia marilor companii ‚au disparut alte zeci de mii…si in momentul de fata locuitorii din zonele montane ajung in situatia sa nu pot achizitiona lemne pentru foc…va rog sa faceti un studiu mai concret in teren si sa vedeti cati au avut de suferit din 2004 incoace..si in perioada respectiva se taia lemn de zeci de ori mai putin..