Vă spuneam nu demult că în povestea afacerilor cu lemn tăiat ilegal sunt amestecați până la gât unii dintre cei care ar trebui să protejeze pădurea. Dar nu doar din lemnul tăiat ilegal se pot câștiga sume frumoase, ci și din cel tăiat cu acte în regulă. Povestea de mai jos, a unui pădurar care deține de facto o firmă de exploatare, nu e deloc singulară. Puteți regăsi astfel de situații în multe alte locuri.
Acuma vă invit să faceți un exercițiu de imaginație: închipuiți-vă că într-un ocol silvic un pădurar are un văr care deține o firmă de exploatare. Vărul e plecat de ani de zile în străinătate, iar controlul asupra firmei îl are – de fapt – pădurarul. Lumea știe, oamenii din satele vecine cantonului său cunosc situația. Credeți că șefii lui de la ocolul silvic nu au habar de asta? Vă asigur că știu prea bine. Ba chiar, în foarte multe situații, adevărații oameni din umbră sunt șeful de ocol și alții ca el din direcțiile silvice, iar pădurarul nu e decât reprezentantul intereselor lor. Ce poate fi mai convenabil decât un subaltern care are grijă și de afacerile tale personale?
Nu știu exact care e realitatea în cazul din Vrancea. Dar vă asigur că scenariul descris de mine funcționează bine mersi în multe locuri. Cu siguranță unii ingineri silvici care se nimeresc să citească articole de genul ăstuia se foiesc nervoși pe scaun și‑i înjură pe cei care n‑au altă treabă decât să-și bage nasul unde nu le fierbe oala. Din punctul lor de vedere asta nu se cheamă furt, pentru că lemnul e marcat și inventariat legal, exploatarea e câștigată prin licitație – deci care e problema?
Problema e mai profundă, o știu și ei, dar nu vor s‑o recunoască. Nu poți să fii garantul integrității pădurii când toți samsarii de lemne te știu implicat din umbră în comerțul cu lemn. Nu poți să fii cavalerul justițiar dacă tu însuți încalci legea și regulamentele silvice. Devii vulnerabil și dispus la compromis. După care vei închide ochii și când într‑o proprietate privată se taie peste amenajament. Te vei preface că nu vezi camioanele cu lemn tăiat ilegal. Tu însuți vei privi altfel pădurea atunci când pregătești o exploatare legală și vei căuta să alegi arborii de extras nu după criteriile silvice, ci după valoarea comercială a lemnului care ești sigur că va fi “câștigat la licitație” de propria ta firmă. Ba chiar vei îndrăzni mai mult și vei fura lemn tăind ilegal și transportând cu acte false. Și-ți vei găsi pretexte care să scuze comportamentul tău, dacă vreodată vei fi avut o conștiință silvică: așa fac și ceilalți, lasă că se reface pădurea, toți fură și n‑o să fiu eu cel mai prost etc.
Nici nu știu care ar fi soluția pentru această situație. Să apelezi la deontologie e inutil pentru că nimeni nu mai ține cont de așa ceva. Să faci legi și regulamente nu ajută pentru că nu le respectă nimeni. Să faci poliție cu tot sistemul de administrație a pădurilor nu e eficient pentru că nu se poate controla continuu atâta pădure și, de îndată ce controalele s‑ar opri, ilegalitățile ar reîncepe. Industria lemnului nu poate fi adusă în parametrii legali decât cu un ansamblu de măsuri corelate, care să ia în considerare toate aspectele și toți factorii de influență – degeaba arunci cu pietre doar în fabricile de cherestea când în pădure se întâmplă jafuri orchestrate. Degeaba aperi turma de urși când ai angajat lupul ca paznic.
Lumea se bucură când un camion cu lemn tăiat ilegal a fost prins și s‑a aplicat o amendă. Dar amenda e doar un paliativ pentru conștiința noastră, anestezicul care ne face să credem că n‑am stat cu mâinile în sân privind cum corupția înflorește.
În urma dezvăluirilor făcute de un cititor al României Curate, care a surprins un camion încărcat cu bușteni, circulând fără număr de înmatriculare pe drumurile publice, poliția a deschis o anchetă. După primele verificări alte autorităților, rezultă că mașina este, pur și simplu, neînmatriculată (fapt care în sine constituie infracțiune), în timp ce investigația României […]
Un comentariu
http://www.dela0.ro/regia-nationala-padurii-lor