O bombă a explodat recent în industria lemnului: Holzindustrie Schweighofer bonusează samsarii pentru lemn ilegal. Ca lucrurile să fie și mai grave, cu puțin timp înainte a fost publicată în presă o scrisoare a CEO-ului firmei către guvernul României, care – nici mai mult, nici mai puțin – amenința destul de explicit că relațiile româno-austriece vor fi afectate dacă noul cod silvic va limita capacitatea maximă de achiziție a Schweighofer România la 30% din totalul masei lemnoase exploatate la nivel național. Înțelegeți ceva din toate astea?
Probabil nu mare lucru. Asta e și ideea, să rămâneți cu impresia că doar străinii sunt hoți și ticăloși, iar românașii sunt puri precum apa de izvor. Însă lucrurile sunt mult mai nuanțate. Haideți să mergem împreună nițel mai în profunzime, dar mai întâi hai să vedem un mic reportaj.
Când Schweighofer a venit în România nu a făcut‑o pentru că se topea de dragul nostru. Au venit pentru afaceri, iar piața noastră de lemn arăta o abundență promițătoare. Mă îndoiesc că managerii firmei n‑au știut că aici se trafichează lemn tăiat ilegal, dar asta nu era problema lor atâta timp cât la poarta lor se prezentau documente de proveniență teoretic legale. Veți spune că nu e moral – de acord, dar vreți să intrăm în detaliile altor afaceri din România și să analizăm moralitatea lor? Nu veți fi probabil surprinși că în numele profitului mulți oameni de afaceri, autohtoni sau străini, pun morala la o parte.
Când s‑au apucat să construiască fabrici aici, cu siguranță au discutat cu autoritățile române și au convenit la cele mai înalte nivele să se dezvolte serios ca cifră de afaceri. Asta implica și o anumită dominație pe piața locală de lemn, lucru pe care statul român l‑a știut și l‑a încurajat din prima clipă. Făcea parte din teoria aia cu “să încurajăm investitorii străini”. Nu știu exact ce promisiuni a făcut domnul Adrian Năstase în 2003, când Schweighofer a venit în România, dar e cert că nu le‑a menționat posibile schimbări de legislație care să le fie defavorabile.
După cum ați auzit în filmulețul de mai sus, capacitatea Schweighofer România a ajuns la 4,5 milioane de metri cubi de rășinoase pe an, în condițiile în care în total exploatăm legal 7 milioane de mc. Lesne de înțeles că limitarea de a nu putea achiziționa mai mult de 30% din totalul masei lemnoase exploatate anual înseamnă jumătate din ce pot produce acum – nu ne putem aștepta să fie fericiți că jumătate din investițiile lor vor deveni inutile. Ar fi de pildă un subiect interesant de investigație pentru DNA: au oferit ceva vreunor demnitari români pentru a li se facilita această dezvoltare de afaceri? Dar de aici și până la a amenința cu afectarea relațiilor bilaterale dintre Austria și România e cale lungă – sunt curios dacă ministerul de externe a cerut precizări de la omologii austrieci, invitându‑i să clarifice dacă politica externă a Austriei o face această firmă. Știm cu toții care ar fi fost răspunsul, nu?
Acum că am clarificat nervozitatea companiei față de noul cod silvic, hai să vedem și cum e cu achiziția de lemn tăiat ilegal. În film doi angajați ai companiei confirmă că pentru ei nu este o problemă să preia o cantitate mai mare de lemn, chiar dacă li se spune că va fi tăiată peste planurile normale de exploatare. Ceea ce nu se precizează explicit este că Schweighofer nu cumpără niciodată “la negru”, ci numai cu acte corect întocmite. Cum se descurcă vânzătorul să producă aceste documente, este treaba lui. Din nou compania austriacă nu comite ilegalități, ci imoralități. Dar – să ne amintim – ei au venit aici pentru profit, nu pentru o demonstrație de bună conduită. E problema lor să poarte de grijă pădurii românești? Trebuie să le pese lor că munții noștri se dezgolesc? Voi vă agitați și nu dormiți noaptea pentru că pădurile tropicale sunt tocate sistematic zi de zi sau vă ștergeți fericiți la fund cu hârtie igienă făcută din lemn de balsa?
Investigația din filmul de mai sus nu demonstrează nimic nou, din punctul meu de vedere. Nu mă îndoiesc că orice firmă de industrializare a lemnului va proceda la fel: dacă aduci lemn cu acte corecte nu mă interesează de unde vine, nu-mi pasă că ai taiat peste posibilitatea pădurii sau prin aranjamente oneroase cu personalul silvic și autoritățile. E lemn bun, are acte în regulă, îl cumpăr și fac profit cu el. Punct. Ăsta e spiritul capitalismului și el ne plătește salariile. Credeți că până în 2003 când a venit Schweighofer în România nu se tăia ilegal? Ba bine că nu, duceți-vă în portul Constanța și întrebați cum plecau în anii ’90 vapoare întregi de lemn brut de rășinoase spre țările arabe. Iar atunci mergea și fără acte…
Adevarata problemă este de ce permitem să se taie ilegal. Iar aici încep să apară adevărații vinovați. Găsim din toate categoriile sociale și profesionale, dar cei care orchestrează totul sunt din mediul politic sau foarte apropiați de el. Până nu oprim sursa corupției, nu vom rezolva problema pe fondul ei. Nu la poarta fabricii trebuie să punem paznici ai legalității, pentru că acolo deja totul e mușamalizat. Lucrurile trebuie corectate în pădure, acolo unde se întâmplă crima.
Vreau să pricepeți clar: nu‑i disculp pe cei de la Schweighofer. Îmi displace profund cinismul lor de a se gândi doar la profit și vor plăti scump lăcomia lor atunci când se va aplica noul cod silvic, căci jumătate din capacitate va trebui închisă sau vândută. Dar dincolo de dispreț nu pot să merg mai departe pentru că nu au comis nici o ilegalitate dovedită. Iar obiectivul meu – sper că și al vostru – nu e să instaurez morala în companii, ci să se oprească tăierile ilegale din păduri. Așa că hai să nu tragem după ținte false. Hai să nu ne lăsăm prostiți cu falși vinovați. Hai să ne întoarcem spre statul român și să‑i cerem să aplice ferm legile.
LATER UPDATE:
Se discută despre faptul că Iohannis a respins noul cod silvic și că între argumente se face referire la pragul de 30% impus de legea propusă.
Apreciem ca dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masa lemnoasa – sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul roman în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Firește, multe voci s‑au grăbit să spună că asta e dovada influenței pe care firma austriacă o are asupra președintelui. Nu mă grăbesc să cred așa ceva. Deocamdată remarc doar că pragul de 30% nu poate fi explicat ușor în contextul liberei concurențe. Legile europene îți dau posibilitatea să împiedici monopolul, dar 30% e departe de monopol. Iohannis s‑ar putea să aibă dreptate: dacă trecem legea așa riscăm amenzi în baza articolului 101 și 102 ale Tratatului de funcționare a Uniunii Europene.
4 comentarii
Să stopeze tăierea Hoti hoti!
De ce 30%? De ce nu 20%? De ce nu 40%? Nu are nici un fel de logica aceasta limitare. Este aceeasi gandire comunistoida care in anii 90 nu a acceptat ideea retrocedarii padurilor fostilor proprietari de drept, in integralitatea lor, in baza unei legislatii foarte clare si severe privind administrarea padurilor indiferent de forma de proprietate. Padurea a fost folosita ca instrument politic cu silvicultori cu tot. S‑a tot retrocedat cu taraita, pana s‑a ales praful. Acum lucrurile sunt scapate din mana dar, indivizii acestia care „elaboreaza” proiecte de Cod silvic, tot nu se lecuiesc. Apara padurea cu aceeasi gandire de tip „nu ne vindem tara”, urmând ca „diferenta de procente” sa fie furata in continuare si procesata de altii, nu de Schweighofer. Dragi colegi silvicultori elaboratori de codur, treziti-va! Problema e la voi, nu la Schweighofer sau alti asemenea, mai mari sau mai mici, procesatori din industria lemnului!
Sorine, de ce sa ne vindem scump cand o putm face … gratis … pe sloganul “nu ne vindem tara” … totusi “banditii“astia au dublat pretul la materie prima … hai sa manipulam … de ce compania din Bulgaria care pana mai ieri cumpara materie prima de la noi nu mai cumpara … datorita “banditilor“care au scumpit achizitiile … sa nu fie mana companiei din Bulgaria ? hai sa nu devenim … latrai …
si uite asa se tin catrastrofele naturale in lant.… vai de curu’ lor , de viloacele si masinile lor de lux daca cei care “fura” padurile sunt prinsi int-un cutremur serios… intr‑o catastrofa naturala ce mai conteaza cati bani ai? Scapa cine e norocos…