Noul Cod Silvic are o prevedere foarte interesantă: pentru suprafețele de pădure mai mici de 30 ha aflate în proprietate privată Romsilva va trebui să asigure paza în mod gratuit. M‑am tot gândit la implicațiile concrete ale acestei prevederi și – pe cuvânt de onoare – nu reușesc să imaginez un mod de a o implementa în practică.
Cum dracu’ o să se poată lua în pază o suprafață de pădure care se află la distanță de pădurea de stat? Cum păzești un trup de pădure aflat între proprietăți private? Mă pun în postura unui pădurar – aș lăsa lucrările pe care trebuie să le fac în pădurea de stat, aș ignora paza din propriul canton ca să mă duc la dracu’ cu cărți să văd dacă nu‑l fură cineva pe nea Gică… de ce?
Pe urmă nu înțeleg cum e cu răspunderea materială. Un pădurar plătește din salariu pagubele nejustificate din pădure, în cazul în care paguba s‑a produs în propriul canton. Lăsăm la o parte matrapazlâcurile la care și el e parte – ne imaginăm un pădurar corect. Când se găsește o pagubă în pădurea privată păzită gratuit cum se procedează? Se impută pădurarului, se reține din salariu și se virează banii proprietarului? Adică dacă proprietarul își taie ilegal niște arbori și pe urmă se plânge că i s‑au furat – cum se întâmplă frecvent în prezent – este despăgubit pentru propriul lui furt?
Iar dacă nu i se impută pădurarului nimic, la ce bună mai e paza? Ce interes va avea să lase nepăzită propriul canton cu pădure proprietate de stat, pentru care răspunde material, ca să‑i păzească lui nea Gică pădurea?
Înțelege cineva ce e în capul ăstora care scriu legi în România? Ăștia au fost vreodată pe teren?