În penultimul weekend din septembrie mă aflam în Brașov, unde urma să mă întâlnesc cu foștii mei colegi de facultate pentru a douăzeci și cincea aniversare a absolvirii promoției noastre. M‑am bucurat să‑i revăd, dar aș fi fost și mai bucuros dacă ne-am fi adunat toți – o bună parte dintre colegi n‑au putut să ajungă. După fireștile strângeri de mâini și îmbrățișări a urmat obișnuitul curs festiv, unde am avut ocazia să‑i revedem pe unii dintre profesorii noștri. N‑ar fi fost poate nimic de povestit despre asta – sunt mai degrabă imagini cu valoare de simbol pentru mine și colegii mei – dacă la cursul festiv n‑ar fi început o discuție interesantă.
Unul dintre profesori ne‑a vorbit despre un subiect serios, considerând că importanța acestuia merită să încalce regula nescrisă a depănării unor amintiri hazlii în astfel de ocazii. Și ne‑a invitat pe toți – dar mai apăsat pe cei care încă lucrează în silvicultură – să susținem ideea vânzării masei lemnoase la marginea drumului, în locul vânzării pe picior1. În sală s‑a stârnit o oarecare rumoare, mai ales că unii dintre colegi se ocupă de exploatarea masei lemnoase, iar o astfel de schimbare i‑ar afecta serios2.
Mai târziu am aflat că există o nouă variantă de Cod Silvic elaborată de ministerul apelor și pădurilor, care propune exact același lucru: vânzarea masei lemnoase la marginea drumului sau în rampe. Atunci am înțeles că lucrurile sunt mai serioase, nu e doar o opinie academică, ci o inițiativă legislativă care va schimba dramatic industria lemnului din România. Și m‑am întrebat: va fi măsura asta în favoarea pădurii?
Teoretic vorbind, silvicultura a avut întotdeauna nemulțumiri față de actul de exploatare. Oricât de atent s‑ar face doborârea și colectarea lemnului din pădure, pagubele produse pădurii și solului sunt semnificative. Pentru a exploata lemnul se fac drumuri de tractor care brăzdează pantele. Arborii printre care se trag trunchiurile exploatate rămân cu răni serioase prin care pot intra putregaiul și alte boli ale lemnului. Puieții naturali din semințe sunt adesea distruși. Toate astea pentru că măsurile de protecție pe care exploatatorul ar trebui să le ia sunt costisitoare, deci neprofitabile. E mai ieftin adesea să plătești o amendă pentru distrugerile făcute decât să cheltuiești pentru o exploatare prietenoasă cu mediul. Plus că, adesea, silvicultorii care ar trebui să aplice amenzile pot închide ochii dacă îi motivezi financiar.
Ce ar schimba noul Cod Silvic? Foarte multe. Licitația pentru exploatare și-ar schimba logica: firmele de exploatare se vor prezenta să câștige un contract de prestare servicii, nu unul de cumpărare de lemn. Câștigătorul nu va mai fi cel care oferă cel mai mult, ci cel care se angajează să facă lucrările cel mai ieftin. Asta înseamnă că va fi direct interesat să pună în costurile exploatării toate cheltuielile legate de protecția mediului. Cel care nu le pune riscă să plătească amenzi care îi vor diminua profitul. Care profit va fi un procent relativ modest pus peste costurile totale – poate 10–15%. În orice caz mult mai puțin decât cel rezultat din vânzarea de lemn. Mulți dintre cei care acum au firme de exploatare vor fi poate tentați să spună: ok, exploatați voi lemnul, noi vom veni să‑l cumpărăm de la marginea drumului.
Apoi se creează o situație ciudată: costul de exploatare pe metrul cub al produselor secundare și de igienă ar putea fi mult mai mare decât pentru produsele principale și accidentale3, deși valoarea economică a primelor este mult mai mică decât a ultimelor. Ocolul silvic va trebui să accepte o anumită pierdere pentru a putea efectua lucrările silvice necesare, pe care o va recupera – teoretic – peste câteva zeci de ani când arboretul respectiv va ajunge la vârsta de exploatare. Vor exista cu siguranță ocoale silvice unde proporția de produse secundare e mai mare decât cea de principale, deci ocolul silvic ar putea avea probleme serioase de finanțare. În pădurile de stat situația se poate compensa prin redistribuiri naționale, dar în ocoalele silvice private ce se va întâmpla? Vor fi de acord proprietarii să finanțeze din buzunarul propriu o investiție folositoare abia pentru generația nepoților lor?
Concurența la marginea drumului va crește. Până acum ca să devii primul proprietar al lemnului trebuia să ai competențele și echipamentele necesare pentru a‑l exploata, ceea ce nu e la îndemâna oricui. E nevoie de oameni calificați, utilaje întreținute, combustibili. În noua situație oricine poate veni să cumpere lemn de la marginea pădurii – tot ce are nevoie este un mijloc de transport adecvat, dar asta nu‑i o mare problemă. Vor apărea deci samsarii de lemn, cei care intermediază exporturile, achizitorii fabricilor de cherestea și mobilă. Și – foarte important – vor putea să aleagă ce sortimente cumpără. Rampele se vor goli mai întâi de lemnul de lucru, din care se poate face cherestea, apoi de celelalte sortimente mai valoroase – cine va dori însă crăcile și trunchiurile pline de noduri? Poate doar depozitele de lemn de foc din orașe, dar în multe locuri din țară gazele au înlocuit lemnul ca metodă de încălzire pe timp de iarnă, iar lemnul care nu poate fi lucrat nu prea e la mare căutare.
Cu siguranță se va produce și o consolidare a industriei de prelucrare primară a lemnului4, ceea ce ar avea efecte destul de importante în sectorul forestier. Mulți dintre cei care fac exploatare au investit în mici făbricuțe cu instalații de debitare, dar mă îndoiesc că vor face față concurenței marilor jucători. Asta ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă – nu-mi dau seama câte, pentru ca n‑am informațiile necesare. În mod clar “greii” industriei românești de prelucrare a lemnului – de pildă Schweighofer – ar fi avantajați de dispariția intermediarului dintre el și proprietarul pădurii. A analizat cineva impactul social și economic? Și dacă da, care sunt concluziile?
Teoretic, furtul de lemn va deveni mai ușor de practicat. Azi, dacă vrei să furi lemn fără să te înțelegi cu pădurarul, îți trebuie niște dotări și îndemânări speciale. Dacă nu vrei să te chinui cu toporul, ai nevoie de un fierăstrău mecanic. Îți trebuie un cal ca să tragi lemnul mai gros la drum. Apoi îl încarci în căruță sau în remorca tractorului și pleci la vale cu el. Toate astea durează mult mai mult decât să te strecori noaptea la rampa cu material lemnos, să urci lemnul în tractor și s‑o întinzi rapid. Cine va păzi rampele cu lemn? Desigur nu pădurarul, pentru că nu poate fi în același timp în trei-patru locuri, în fiecare noapte.
În plus a existat întotdeauna o legitimă obiecție față de ideea de a pune în aceeași mână ciocanul de marcat și toporul. Personalul silvic s‑a dovedit destul de slab de caracter atunci când i s‑a oferit ocazia de a jecmăni nițel pădurea în folos propriu. Fie că exploatarea o vor face prestatori de servicii, fie că ocoalele silvice se vor dota cu echipamentele necesare, tentația de a face puțină avere pe seama pădurii va exista fără îndoială. Cum poate fi combătută eficient? Salarii mai mari? Mă îndoiesc. Pedepse mai aspre? Poate, dar nu cred că ăsta e răspunsul.
Una peste alta schimbarea modului de vânzare a lemnului s‑ar putea să nu fie o idee proastă, dar implementarea ei necesită mult mai multă pregătire și atenție decât simpla schimbare a unui text dintr‑o lege. Din păcate superficialitatea și lipsa de planificare tipic românești vor face foarte probabil ca lucrurile să se întâmple haotic, cu consecințele negative de rigoare. Și asta nu face decât să-mi întărească convingerea că între pădure și lemn stăm noi, românii, cu toate păcatele și slăbiciunile noastre, veșnic sfâșiați între iubirea frățească față de codru și gândul mârșav de a‑l ucide pe Abel.
- Vânzarea pe picior înseamnă că arborii sunt vânduți fără să fie doborâți, pe baza unor măsurători făcute în pădure, aproximându-se volumul lor prin metode biometrice cu o precizie aproximativă. De aici se naște teoria că estimarea volumului unui arbore este mult mai precisă după ce a fost doborât, adus la marginea unui drum forestier, fasonat în sortimente și ulterior evaluat ca volum. [↩]
- În prezent ocoalele silvice scot periodic la licitație masa lemnoasă, iar firmele care sunt autorizate să execute lucrări de exploatare se prezintă pentru a licita. Obiectul licitației este volumul de lemn, iar câștigătorul este cel care oferă cel mai mare preț. Principiul este că cel care exploatează devine proprietarul lemnului și îl poate revinde la prețul pieței la export sau către industria lemnului, obținând astfel profit. [↩]
- Produsele lemnoase se împart în principale (extragerea de arbori la vârsta exploatabilității), secundare (rărirea pădurii tinere pentru a favoriza creșterea masei lemnoase), accidentale (doborâturi de vânt, atacuri masive de insecte etc pe o arie compactă) și de igienă (arbori uscați, bolnavi etc răspândiți pe o arie mare) [↩]
- Transformarea lemnului rotund în cherestea. [↩]